Verkiezingen 2023: circulariteit bereiken met suikerbieten
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel zes: suikerbieten als grondstof voor cosmetica en verf.
De chemie levert onmisbare moleculen en materialen waarmee verderop in de waardeketen producten worden gemaakt. Dit zijn artikelen die we allemaal dagelijks gebruiken. Van medicijnen tot zonnepanelen. Die producten willen we verduurzamen door gebruik te maken van alternatieve koolstofbronnen. Dit noemen wij de materialentransitie: een pad naar minder fossiele grondstoffen, met beleid dat de groei van alternatieve grondstoffen ondersteunt.
Eén van de routes binnen de materialentransitie is de inzet van biogrondstoffen voor materialen. Plantaardige grondstoffen zijn een circulaire en duurzame basis voor toepassing in bijvoorbeeld huishoudelijke reinigingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en shampoo. Ze zijn van honderd procent plantaardige oorsprong, biologisch afbreekbaar en veilig voor mens en natuur.
Bietenpulp
Royal Cosun heeft een lange traditie in de teelt van suikerbieten en de productie van suiker. Ze verwerken alle onderdelen van de suikerbiet tot producten voor voeding, energie en biobased ingrediënten. Dochterbedrijf Cosun Beet Company gaat in Delfzijl een bioraffinaderij bouwen waar bietenpulp verwerkt wordt tot groene grondstof voor de cosmetica- en verfindustrie. Het zijn milieuvriendelijke vervangers van kleine stukjes plastic (microplastics) in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up.
Lees meer over suikerbieten als groene grondstof voor de cosmetica- en verfindustrie.
Onze verkiezingsinzet
Om tot een circulaire economie te komen, moeten we inzetten op een brede samenwerking in de keten. De VNCI zoekt actief de samenwerking op met sectoren als biobrandstoffen, afvalverwerking, voedingsmiddelen en energie om tot een optimale inzet van biogrondstoffen te komen. Wil je meer weten over de bijdrage van de chemische industrie op het gebied van circulariteit? Lees hier onze verkiezingsinzet.