14.09.2023

Verkiezingen 2023: circulariteit bereiken met hergebruik CO2

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe de chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel twee: CO2 als grondstof voor batterijen. 

 

Europa wil in 2050 het eerste continent zijn dat klimaatneutraal én circulair is. Om die doelen te realiseren, moeten we als samenleving snel veranderen. Ook de chemische industrie. Zowel de manier waarop fabrieken producten maken, als het materiaal waarvan de producten gemaakt worden, zal in 2050 radicaal anders zijn.

Chemie speelt een sleutelrol bij deze materialentransitie. We zetten in op het vervangen van fossiele koolstofbronnen – olie en gas – door alternatieve, hernieuwbare koolstofbronnen zoals biogrondstoffen, recyclaat en CO2.

Carbon Capture and Utilization

Alta Carbon Technologies is één van de eerste bedrijven in Nederland die afgevangen CO2 omzet in nieuwe materialen. Dit staat bekend als Carbon Capture and Utilization (CCU). CCU is de verzamelterm voor het benutten van CO2 en CO voor het maken van bouwstenen voor duurzame materialen, brandstoffen en (dier)voeding.

Grondstof voor lithiumbatterijen

In Terneuzen bouwt het bedrijf, met een subsidie van het Europese Just Transition Fund, een pilot-fabriek om CO2 afkomstig van de chemische industrie om te zetten naar een vloeistof voor batterijen. Dit doen ze met een innovatieve chemische technologie die CO2 en epoxiden om kan zetten in cyclische carbonaten. Alta gaat de technologie in Terneuzen demonstreren, testen en valideren.


Lees hier meer over de pilot.


“Onze missie is om de chemische industrie substantieel te vergroenen,” zegt Frank Vergunst, oprichter van Alta. “Daarom heeft Alta in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in onderzoek naar chemische processen die onderdeel kunnen zijn van een circulaire economie.”

Circulaire economie in 2050 

Innovatieve technologieën als CCU dragen bij aan de doelstelling van een circulaire economie in 2050. Wil je meer weten over hoe de chemische industrie hieraan bijdraagt, lees dan hier onze volledige verkiezingsinzet. Circulariteit is één van de vier aanbevelingen voor een duurzaam Nederland:

Zet in op alternatieve materialen om fossiele grondstoffen te vervangen.