08.11.2023

Verkiezingen 2023: circulariteit bereiken met gerecycled plastic afval

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar nu al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel 10: polymeren uit plastic afval.

 

De chemie levert onmisbare moleculen en materialen waarmee verderop in de waardeketen producten worden gemaakt. Die producten willen we verduurzamen door gebruik te maken van alternatieve koolstofbronnen. Dit noemen wij de materialentransitie: een pad naar minder fossiele grondstoffen, met beleid dat de groei van alternatieve grondstoffen ondersteunt. Eén van deze routes is recycling.

‘Maagdelijk’ plastic

Het meeste plastic afval wordt nu nog mechanisch gerecycled, maar lang niet al het afvalplastic is hiervoor geschikt. Dat geldt zelfs voor driekwart van het huishoudelijke afvalplastic. Dit afval kan via pyrolyse – een vorm van chemisch recyclen - wel worden omgezet in een olie, die kan dienen als uitgangsstof voor nieuw, ‘maagdelijk’ plastic.

Cirkel van plastic rond

Wereldwijd zijn honderden kleine en grotere demonstratiefabrieken voor chemisch recyclen opgestart, in aanbouw of in de planning. In een pyrolysefabriek in Geleen maakt SABIC sinds de zomer van 2022 pyrolyseolie van moeilijk te recyclen plastic afval. Deze olie wordt als alternatief van nafta in één van de krakers van SABIC verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige circulaire polymeren. Ofwel ‘verse’ kunststoffen, waarmee de cirkel van plastic rond is.

Wat een pyrolyse-installatie precies ‘eet’ is een beetje “het geheim van de kok”, zegt Frank Kuijpers, general manager Corporate Sustainability bij SABIC. Nieuw is pyrolyse niet, maar de technologie zit volgens Kuipers nog wel in een ‘embryonale’ fase. Voor SABIC Geleen gaat het aanvankelijk jaarlijks om 20 kiloton pyrolyseolie. “Een beginnetje, want dit is welgeteld één procent van de totale feedstock van de kraker. Het moet zeker nog een factor tien tot twintig omhoog.”


Lees hier meer over chemische recycling


SABIC is niet de enige partij die investeert in recycling van afvalplastic. Ook Shell is een samenwerking aangegaan met BlueAlp voor de bouw van twee fabrieken die plastic afval omzetten in pyrolyse-olie. De installaties kunnen meer dan 30 kiloton plastic afval via chemische recycling verwerken tot pyrolyse-olie als grondstof voor de krakers van Shell in Moerdijk en Duitsland. De installaties moeten in 2024 operationeel zijn.

Verkiezingsinzet

Wereldwijd zijn er honderden initiatieven zoals die van SABIC en Shell, maar nog beperkt van schaal. Voor verdere uitrol zijn forse investeringen nodig – denk aan vele honderden miljoenen voor een full scale fabriek. Dat vraagt om garanties in wetgeving; de CO2-credits belanden nu bijvoorbeeld niet bij chemiebedrijven, maar bij de vuilverbranders die minder verbranden. Dat is een ongelooflijk complexe puzzel, die we alleen samen met de overheid kunnen leggen. Meer weten over de inzet van de chemiesector op het gebied van circulariteit? Lees hier onze verkiezingsinzet.