19.06.2023

Verff Verhoeff wint 44e Nationale Scheikundeolympiade 2023

Verff Verhoeff (17 jaar, 6V) van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, is de winnaar van de 44e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO vond plaats van 7 t/m 14 juni op de Universiteit Leiden.

 

Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 3000 scholieren mee. 20 leerlingen deden mee aan de finale; vijftien uit 6 vwo, vier uit 5 vwo en één uit 4 vwo. Het evenement wordt ondersteund door de VNCI. Mitchell Rikken (19 jaar, 6V) van het Lyceum Elst behaalde de tweede prijs. Kjeld Zwitserloot (16 jaar, 4V) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en Jesse van der Waal (17 jaar, 5V) van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft, eindigden met exact hetzelfde aantal punten op een gedeelde derde plek.

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school selecteert de commissie de beste leerlingen. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

Prijsuitreiking

Stefan van der Vorm van de Universiteit Leiden reikte de prijzen uit. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL, reikte de Topsector Chemie “Kanjerprijs” uit aan de top vier van de NSO en de “Praktijkprijs” aan Joost Parlevliet (17 jaar, 6V) van het Petrus Canisius College in Alkmaar. Voor het eerst reikte ChemistryNL ook een “Spin-off Award” uit. De leerlingen moesten in teams scheikunde vanuit de wetenschap naar een startup brengen.

Oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen

Onno de Vreede (Topsector Chemie/ChemistryNL): “De scheikundeolympiade zet getalenteerde leerlingen in het zonnetje. Scheikunde en scheikundigen zijn belangrijk voor sectoren die chemische producten maken of andere producten waarbij scheikunde nodig is. Bovendien is voor het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaattransitie, de inzet en ontwikkeling van scheikundige kennis onontbeerlijk.