06.08.2021

Veertigjarig jubileum voor Nedmag Veendam

Bij proefboringen naar gas in 1972 werd in Veendam per toeval iets anders ontdekt. Op een diepte van ongeveer 2.000 meter lagen de restanten van de Zechsteinzee. In die restanten werd een zeldzame bischofitische zoutlaag gevonden met daarin zuiver magnesiumzout. Het leidde tot de oprichting van Nedmag in 1981. Het veertigjarig jubileum dit jaar wordt vanwege corona in een aangepaste vorm gevierd.

 

Bert Jan Bruning, CEO bij Nedmag: “Ondanks dat 2020 werd opgeschud door de coronapandemie zijn we onze ambities niet uit het oog verloren. Door middel van creatieve oplossingen, waarbij de veiligheid en gezondheid van iedereen voorop stond, heeft Nedmag letterlijk en figuurlijk niet stil gestaan. Al veertig jaar zetten we ons met passie in voor het werk en bereiken we onze doelen door samen te werken. Dat vieren we in verband met de omstandigheden op bescheiden wijze, maar daar zal zeker nog een feestelijk vervolg aan worden gegeven wanneer dat weer mogelijk is.”

Het zuivere magnesiumzout van Nedmag wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals de productie van vuurvaste stenen voor het bekleden van cement- en staalovens, het duurzaam bleken van pulp voor de papierindustrie en om gladheid en stof te bestrijden. Maar magnesium vind je ook terug in de voedingsmiddelen-, de cosmetische en de medische industrie. Bruning: “In 1981 is Nedmag gestart als producent van doodgebrande magnesiumoxide (DBM). Nu, veertig jaar later, zijn we uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf met een divers productportfolio. Een bedrijf dat zich op allerlei vlakken continu blijft ontwikkelen. We optimaliseren producten en processen en zien kansen om in vernieuwende toepassingen en markten te stappen. Duurzaamheid en veilige en verantwoorde zoutwinning voor mens en milieu reikt de afgelopen jaren steeds verder. Naast het voldoen aan wet- en regelgeving zetten we vaak een stap extra en dagen we onszelf uit. Altijd met oog voor onze omgeving en onze rol in de regio. Met name op het gebied van energietransitie wil Nedmag koploper zijn, samen met partners zetten we ons in om een regionale transitie in gang te zetten.”

Nedmag is een zelfstandige onderneming met drie locaties in Nederland. Er zijn twee zoutwinningslocaties waar magnesiumchloride wordt gewonnen en er is een productielocatie waar de productie van hoogwaardige DBM, magnesiumhydroxide en calciumchloride plaatsvindt. Nedmag is een lidbedrijf van de Koninklijke VNCI. 

Magnesium

Ons lichaam heeft magnesium nodig voor de vorming van bot en spieren. Het is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor een goede werking van de spieren. Het valt onder de categorie minerale zouten en ons lichaam maakt dit mineraal niet zelf aan.

Foto en infographic: Nedmag