18.12.2023

Van Wijhe Verf ontwikkelt milieuvriendelijke muurverf

Koninklijke Van Wijhe Verf heeft met Flower Power een prototype muurverf ontwikkeld die titaandioxidevrij is, geen microplastic bevat en biobased is. Flower Power is een muurverf die met een carbon footprint van 24 kg CO2Eq/100 kg product aanzienlijk beter scoort dan alle bestaande verven.

 

Ron Hulst, manager R&D bij Koninklijke Van Wijhe Verf: “Het is ons gelukt titaandioxide, een van de meest vervuilende basisgrondstoffen van verf, uit de nieuwe muurverf te halen. Titaandioxide is een prachtig pigment, het zorgt voor het witste wit in de verf. Titaandioxide heeft echter een heel negatief effect op de carbon footprint. Wij halen ons titaandioxide uit Europa, maar het meeste komt uit China. Om het bruikbaar te maken wordt het titaandioxide in z’n oervorm met zuren behandeld. China slaat het afvalwater op in stuwmeerachtige bekkens. Dit hele proces is erg vervuilend. Het voldoet wellicht op papier, maar wij willen dit niet. Flower Power heeft geen titaandioxide in zich, daarmee is het een aanzienlijk minder milieubelastende muurverf.” Flower Power bevat ook geen microplastics en het is biobased.

Kleurkracht uit de natuur

Marlies van Wijhe, CEO van Koninklijke Van Wijhe Verf: “Hoe gaan we de kleuren van de toekomst maken is een vraag die ons bezighoudt. We ontwikkelden voor Flower Power vier kleurpasta’s, met kleuren uit de natuur. Gemaakt van biologisch materiaal. We werkten hierbij nauw samen met onze leveranciers. Deze natuurlijke pigmenten hebben we in de verf getest op dekkingsgraad, glans, kleurvastheid, schrobklasse enzovoorts. De testen die we op elke verf loslaten. De resultaten hebben ons positief verrast. Het zou mooi zijn als we deze muurverf binnenkort ergens in de praktijk kunnen opbrengen. Laat een partij die dit aandurft zich bij ons melden.”

Lees het volledige interview met Ron en Marlies op de website.