13.06.2023

Uniper wil een syngas centrale op Chemelot ontwikkelen

Op Chemelot wil Uniper een fabriek ontwikkelen voor de productie van syngas. Dit is een duurzame gas die aardgas kan vervangen in chemische productieprocessen. Syngas is belangrijk voor de groene productie van kunststoffen, meststoffen en farmaceutische producten. De eerste operationele fase is in 2027/2028. 

 

Loek Radix, Executive Director van Chemelot, zegt hierover het volgende: "Chemelot heeft de ambitie om de meest duurzame chemiesite van Europa te zijn gebruik makend van de sterke integratie van de site. Zo snel als mogelijk willen we onze fossiele grondstofstromen bestaande uit aardgas en nafta vervangen door hernieuwbare grondstoffen en volledig circulair gaan produceren. In dat opzicht past de syngas centrale van Uniper perfect in de strategie van Chemelot."

Verduurzaming van de industrie 

Elektrificatie en groen gas zijn erg belangrijk voor de verduurzaming van de industrie. De aanleg van de waterstof backbone voor Chemelot staat gepland voor 2028. De uitbreiding van het elektriciteitsnet voor na 2030. Naast de syngasfabriek op Chemelot ontwikkelt Uniper ook een 200-500 MW elektrolyser voor groene waterstof op de Maasvlakte in Nederland.


Het volledige bericht kun je hier lezen.