Trouw: 'Er komen steeds nieuwe chemische stoffen bij, maar hoe weten we of die veilig zijn?'
Dagblad Trouw publiceerde een artikel over de ontwikkeling van chemische stoffen en hoe het concept veilig en duurzaam ontwerpen daarbij kan helpen. In het artikel komen ook Rosienne Steensma, hoofd Duurzame Stoffen, Veiligheid, Gezondheid en Milieu, en Michiel van Kuppevelt, beleidsadviseur Veilige en Duurzame Stoffen van de VNCI aan het woord.
Europa heeft het meest uitgebreide en veilige systeem ter wereld voor chemische stoffen en materialen en de beoordeling gebeurt zeer grondig. Rosienne Steensma: "Voordat een bedrijf een nieuwe stof op de markt brengt, moet het de eigenschappen en risico’s onderzoeken en de resultaten delen met het agentschap voor chemische stoffen ECHA. Alleen stoffen waarvan het gebruik veilig is, mogen op de markt gebracht worden." Er is al meer aandacht gekomen voor veiligheid en duurzaamheid. Steensma zegt hierover: "De industrie probeert te leren van eerdere incidenten, en wil bijvoorbeeld voorkomen dat een vervangende stof nieuwe problemen creëert. Een regrettable substitution noem je dat. Toen ontdekt werd dat cfk’s de ozonlaag aantasten, werden ze vervangen door fluorkoolwaterstoffen. Dat bleken echter sterke broeikasgassen te zijn. Inmiddels zijn er veilige alternatieven op de markt, maar natuurlijk wil je zoiets niet nog een keer meemaken."
Michiel van Kuppevelt houdt zich bij de VNCI bezig met het duurzaam ontwerpen van chemicaliën. "Je moet altijd rekening houden met hoeveelheden en omstandigheden. Dagelijks hebben we een bepaalde blootstelling aan stoffen met mogelijk gevaarlijke eigenschappen. Denk maar aan alcohol. Een goede afweging van de risico’s is belangrijk." Verder vindt hij dat fabrieken gevaarlijke stoffen moeten kunnen gebruiken, omdat dit vaak de beginstoffen zijn van allerlei producten. "Zolang dat maar gecontroleerd gebeurt en het eindproduct voor consumenten geen kwaad kan."
Lees het volledige artikel in Trouw
Veilige en duurzame stoffen
De chemische industrie staat met de komst van de Chemicals Strategy for Sustainability (CSS) voor een grote uitdaging om de chemie nog duurzamer en veiliger te maken voor mens en milieu. De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) onderschrijft de doelstellingen van de CSS en benadrukt het belang van een duidelijk transitiepad, waarbij ook aandacht is voor de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de CSS in Nederland. Op die manier kan de CSS uitgroeien tot een innovatie- en groeistrategie. Lees meer over dit onderwerp.
Safe and sustainble by design
Safe and sustainble by design is een interdisciplinair ontwerpproces waarin duurzaamheid en veiligheid en gezondheid in een vroeg stadium en gedurende het hele ontwerpproces als centrale waarden worden meegenomen. Dit concept is geschikt voor nieuwe én bestaande chemische stoffen, materialen en processen. Leer meer over dit ontwerpprincipe.