09.08.2022

Subsidieregeling Indirecte kostencompensatie ETS (IKC-ETS)

Heeft jouw bedrijf processen die veel stroom vragen? Dan is de subsidieregeling voor compensatie van de kosten van het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) mogelijk interessant. RVO organiseert op 24 augustus een voorlichtingsbijeenkomst over dit systeem. 

 

Emissierechten geven landen of bedrijven het recht om schadelijke stoffen, zoals CO2, uit te stoten. Het Europese systeem van emissiehandel verplicht Europese elektriciteitsproducenten om emissierechten aan te kopen voor hun CO2-uitstoot.


Voorlichtingsbijeenkomst RVO

Woensdag 24 augustus 14.00 - 16.00 uur | Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen


De kosten hiervan berekenen zij door in de elektriciteitsprijzen. Europese bedrijven hebben hierdoor hogere elektriciteitskosten. Zij ervaren daarom mogelijk een concurrentienadeel ten opzichte van ondernemingen uit landen buiten Europa. Dit brengt een koolstofweglekrisico (risico op 'carbon leakage') met zich mee. Er is sprake van carbon leakage als productie met bijhorende CO2-uitstoot zich verplaatst van binnen de EU naar buiten de EU vanwege de lasten en kosten van het Europese emissiehandelssysteem.

De regeling Indirecte kostencompensatie ETS (IKC-ETS) verlaagt dit risico door de  indirecte ETS-kosten die bedrijven maken bij hun productie te compenseren. De regeling is beschikbaar voor bedrijven uit enkele specifieke bedrijfstakken.

Meer informatie lees je op de website van RVO