08.03.2024

Subsidie voor Avebe en UMCG voor project Fibers

Royal Avebe ontvangt samen met UMCG ruim 1,4 miljoen euro Europese subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF). De subsidie is voor project Fibers, dat zich richt op de productie van duurzamere en gezondere (voedings)producten op basis van zetmeel.

 

Dit aardappelzetmeel is een belangrijk ingrediënt voor plantaardige voeding, zoals plantaardige roomkaas, kwark en yoghurt. Tijdens het project worden zetmeelderivaten ontwikkeld op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie, en kijken de partijen naar welke positieve effecten er zijn voor de gezondheid.

Duurzame zetmeelingrediënten

Fibers staat voor ‘Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch’. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie. Dit levert duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur. Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft. Vervolgens onderzoekt Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG welke gezondheidsvoordelen er zijn.

Marc Laus, Technology Officer Product & Applications bij Avebe: "We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten. Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we onze groene zetmeelportfolio (Etenia™) vergroten. En uniek is dat we daarbij kijken naar de positieve gezondheidseffecten van deze nieuwe zetmeelderivaten op maag en darmen. We zijn dan ook erg blij met de toekenning vanuit het JTF en de samenwerking met UMCG en CarbExplore Research."