21.03.2024

Stilstand Groeifonds zorgelijke ontwikkeling

EZK-minister Micky Adriaansens liet woensdag weten dat het Nationaal Groeifonds voorlopig gepauzeerd wordt. Ze besloot hiertoe nadat de Tweede Kamer een motie van D66 om het fonds te blijven ondersteunen, had verworpen. De vierde ronde waarbij in totaal 3,4 miljard euro beschikbaar zou komen, eerder al uitgesteld tot 1 juni, staat nu dus in de ijskast. “Een zorgelijke ontwikkeling”, zegt VNCI-directeur Manon Bloemer in een eerste reactie.

 

Bloemer: “Het Nationaal Groeifonds draagt bij aan het duurzame verdienvermogen van Nederland. De waarde van de projecten is groot en voor mij is het onbegrijpelijk dat de vierde ronde nu in de wachtkamer gezet wordtDe Groeifondsprojecten spelen in op grote maatschappelijke problemen en bieden kansen voor Nederland om daar op wereldschaal oplossingen voor te bedenken. Concreet zijn het voor de leden van de VNCI projecten die gaan over verduurzaming en er is haast bij geboden. Het is frustrerend dat de overheid nu op de rem trapt.”

Voor het Nationaal Groeifonds (NGF) zijn vijf chemie-gerelateerde projecten uitgewerkt. Het gaat om GroenVermogenNL (ecosysteem voor groene waterstof en groene chemie), Circular Plastics NL (recycling kunststoffen), Biosbased Circular (circulaire waardeketens) , FutureCarbonNL (CO2 omzetten in nieuwe materialen) en Circular Critical Materials (kritieke grondstoffen). Drie voorstellen werden in vorige rondes gehonoreerd. FutureCarbonNL en Circular Critical Materials stonden klaar voor indiening voor de vierde ronde.

Namens de VNCI is Erik Verbrugge, beleidsmedewerker Innovatie, nauw betrokken bij FutureCarbonNL. Hij onderstreept het belang van het NGF voor duurzame groei: "Het is erg jammer dat er zoveel onduidelijkheid is over het Nationale Groeifonds, en dat ronde vier voor nu op pauze wordt gezet. Dit remt de ontwikkeling. Maar, dit is geen afstel maar uitstel! Consortia staan nog steeds te trappelen om door te pakken. Het is van groot belang dat de politiek doorgaat met de investeringen in innovatie via het NGF. Deze leiden immers tot duurzame economische groei, nodig voor een welvarend Nederland met een goed vestigingsklimaat."

Het oorspronkelijke plan was dat het kabinet met het Nationaal Groeifonds tussen 2021 en 2025 twintig miljard euro zou investeren in projecten die bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Met de pauzering van de vierde ronde, komt het Groeifonds voorlopig tot stilstand.