12.01.2023

Sterkste krimp in productie van chemische industrie sinds 2008

De productie in de chemische sector is in november 2022 met 16,4% gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds de crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

De productie van de industrie als geheel laat ook een krimp zien in november. De CBS-cijfers tonen aan dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie toen 0,2 procent lager was op jaarbasis.

De signalen vanuit de chemische sector wezen al langere tijd in de richting van een sterke krimp, maar nu is dit ook daadwerkelijk te zien in de cijfers van het CBS. Van alle grote branches vertoonde de chemie de grootste krimp.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen beaamde deze week het zorgelijke beeld bij BNR Nieuwsradio: “De problemen zitten in de chemische en basisindustrie. Daar maken we ons serieuze zorgen over. Ook omdat het risico bestaat dat als zo’n fabriek eenmaal stilvalt en er een alternatieve toelevering is ontstaan, dan is er een serieuze kans dat een fabriek nooit meer opstart. Zeker nu de Verenigde Staten de Inflation Reduction Act hebben ingevoerd.”


BNR Nieuwsradio | VNO-NCW maakt zich zorgen om industriekrimp, roept op tot versnelde verduurzaming