10.07.2023

Stalen opslagtank vervoerd door Urmond naar Chemelot

In de Limburgse plaats Urmond konden inwoners onlangs twee gigantische stalen opslagtanks bewonderen. De opslagtanks werden vervoerd van de haven van Stein naar Chemelot.

 

De twee enorme stalen opslagtanks - zogenoemde bullets - zijn 53 meter lang en hebben een doorsnede van 8 meter. Het was dan ook nodig om de A2 tijdelijk af te sluiten om het transport mogelijk te maken. 

De opslagtanks kwamen allereerst aan in de haven van Stein. Vervolgens hadden ze een lange weg te gaan voordat ze op de A2 uitkwamen. Daarna stak het transport de A2 over via de af- en oprit om vervolgens naar de plek van bestemming op Chemelot te rijden. De opslagtanks namen de hele breedte van de weg in beslag. Bewoners konden dan ook niet op straat parkeren. 

De tanks zijn bedoeld voor de opslag van propeen en komen in een terp te liggen. De tanks zijn uiteindelijk nodig om de grondstof voor het zuiveren van afvalwater te maken. Ook voor de wieken van windmolens, tv's, afstandsbedieningen, vliegtuigconstructies, LEGO en Playmobil zijn de tanks nodig. 

Verduurzaming van Chemelot 

De haven in Stein speelt een grote rol in de verduurzaming van Chemelot. Zo is Chemelot bezig met het vinden van manieren om geen fossiele grondstoffen meer aan te voeren via bijvoorbeeld busleidingen. Een alternatief zou het vervoeren van circulaire korrels per schip zijn. Hiervoor is de haven in Stein nodig. Dit zou via een veilige en duurzame verbinding over het terrein van Chemelot kunnen gebeuren. 

Foto's: Gerlach Delissen