25.09.2023

Springtij: podcast over energietransitie en recht van overpad

Op het Springtij forum werken deelnemers drie dagen lang aan de duurzaamheidsvraagstukken van morgen op Terschelling. Dit raakt de kern van het doel van de chemische industrie: een klimaatneutrale en circulaire chemische sector in 2050. Je kunt nu een podcast terugluisteren die tijdens het evenement is opgenomen: de energietransitie en recht van overpad.

 

De energietransitie gaat gepaard met grote uitdagingen. Wil je de stroom van een zonnepark op het net kwijt, of een nieuwe aansluiting als alternatief voor fossiele energie, dan krijg je met lange wachttijden te maken. Het net is administratief vol, maar als er recht op overpad zou zijn is er meer capaciteit. Bedrijven hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Wat als we een beroep doen op de gezamenlijke verantwoordelijkheid die we hebben?

Volop bezig met elektrificatie 

Martijn Broekhof, hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij de VNCI, geeft tijdens de podcast aan dat we als industrie volop bezig zijn met elektrificatie. “Maar er ligt te weinig infrastructuur. Heel veel partijen staan altijd aan en draaien zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Deze bedrijven hebben meer aansluitingen nodig.”

Hij gaat eveneens in op de rol van flexibiliteit om het net te ontlasten en op de vraag of de chemische industrie een plaats heeft in Nederland. “We hebben in Nederland kennis, kunde, een fantastische geografische ligging met de Noordzee én een goede toegang tot de rest van Europa. Er is geen andere plek om de transitie goed te realiseren dan Nederland.”


Beluister de podcast terug op Spotify of Soundcloud