Shell Chemicals Park Moerdijk start nieuwe fabriek voor circulair plastic
Shell Chemicals Park Moerdijk zet een grote stap richting circulair plastic. Het bedrijf opende vorige week de Market Development Upgrader (MDU), waarmee ze op grote schaal circulaire grondstoffen gaan innemen.
Plastic wordt nu vooral mechanisch gerecycled, maar dat is niet voor alle plastic een optie. Bij verpakking van voedsel is het bijvoorbeeld vanuit hygiënisch standpunt onmogelijk. Met chemisch recyclen kan ook dit soort plastic een tweede level krijgen.
In de nieuwe MDU wordt plastic eerst verhit tot 450 graden Celsius, tot het is gesmolten en de zuurstof er volledig uit is. Dan hou je pyrolyseolie over. De MDU zuivert deze olie, zodat die weer als voeding kan dienen voor de kraakinstallatie op Moerdijk. Deze kraker knipt en scheidt grotere molecuulketens en maakt zo basischemicaliën voor dagelijkse producten.
Internationaal uitblinken
‘De industrie speelt een grote rol in de overgang naar een duurzame, circulaire economie’, zegt minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. ‘Deze nieuwe fabriek van Shell verbetert de mogelijkheden om plastic te recyclen, vermindert de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en stimuleert innovatie en groene groei. Dit is een mooi voorbeeld hoe van hoe Nederland internationaal in kan uitblinken in een toekomstbestendige industrie.’
‘Moerdijk is de eerste locatie binnen Shell die pyrolyseolie op schaal inzet’, aldus directeur Richard Zwinkels van Shell Chemicals Park Moerdijk. ‘Chemisch recyclen helpt om een echt circulair systeem voor plastic van de grond te krijgen in de maatschappij, vergelijkbaar met hoe we glas en papier inzamelen en hergebruiken.’
Op dit moment wordt zo’n 46 procent van het plasticafval mechanisch gerecycled, oftewel versnipperd, gewassen, gesorteerd en hergebruikt. De rest wordt verbrand. De MDU van Shell zal uiteindelijk 50 kiloton pyrolyseolie per jaar gaan maken. Daarmee gaan ze het plasticafval van ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders verwerken.
Bekijk hieronder de aftermovie:
Shell Chemicals is lid van de VNCI.