17.01.2022

Samenwerking Teijin Aramid en Clariter voor duurzame chemische recycling hoogmoleculair polyethyleen

Teijin Aramid en Clariter gaan samenwerken om een duurzame oplossing te realiseren voor het chemisch recyclen van Endumax®, een type hoogmoleculair polyethyleen (UHMW-PE). Het betreft hoogwaardige materialen die zijn verwerkt in eindproducten of aan het einde van hun levensduur zijn. Materialen die normaal gesproken lastig mechanisch te recyclen zijn. De samenwerking sluit aan bij de missie van Teijin om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren.

 

Met de innovatieve technologie van Clariter kunnen kunststof producten die meestal worden behandeld als afval, worden omgezet in hoogwaardige, puur industriële producten met een netto negatieve CO2-voetafdruk. Dit betekent dat het proces het milieu zelfs verbetert in plaats van vervuilt.

In de operationele pilotfabriek van Clariter in Gliwice, Polen zijn er tests uitgevoerd met Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (Endumax® van Teijin Aramid) als basismateriaal. Hieruit bleek dat visnetten, touwen en luchtvrachtcontainers geschikt zijn voor chemisch recyclen. UHMW-PE met hoge chemische bestendigheid is altijd moeilijk te recyclen geweest, maar is nu met succes ‘ge-upcycled’ tot basismateriaal dat geschikt is voor de productie van pure aardolievrije industriële producten met een veelheid aan toepassingen. Denk hierbij aan reinigingsmiddelen, ontvetters, verf, en waxen voor specifieke toepassingen. Voor sommige toepassingsgebieden, zoals visnetten, betekent dit 100% circulariteit: de wax kan namelijk worden gebruikt om visnetten opnieuw te coaten. In andere toepassingsgebieden leidt deze vorm van recyclen tot waardevolle producten die geschikt zijn voor productieprocessen of andere industriële toepassingen.

Oplossingen voor recycling

Clariter wil in Nederland een volwaardige fabriek bouwen op het industrieterrein in Delfzijl waar ook Teijin Aramid gevestigd is. Het bedrijf werkt momenteel aan het verkrijgen van de benodigde vergunningen hiervoor. Daarnaast is Clariter ook bezig met de voorbereidingen voor andere fabrieken in Polen en Israël.

Jasper Munier, Business Development Manager bij Clariter in Noordwest-Europa: “Door samen te werken met een partner als Teijin Aramid hebben we kunnen aantonen dat chemisch recyclen dé oplossing is voor het kunststofafvalprobleem. Hiermee zijn we weer een stapje dichter gekomen bij een schonere, duurzamere toekomst. Als volgende stap willen we veel grotere hoeveelheden en meerdere typen monsters gaan verwerken. Dit gaan we doen in onze grootschalige fabriek in Oos-Londen in Zuid-Afrika met een oppervlakte van 15.000 m². We kijken ernaar uit om samen met het expertteam van Teijin Aramid chemisch recyclen op de kaart te gaan zetten als onmisbare recycle-oplossing".

Hendrik de Zeeuw, Director Marketing & Sales bij Teijin Aramid: ”Dankzij de samenwerking met Clariter heeft Teijin Aramid een nieuwe stap gezet wat betreft de recyclebaarheid van Endumax®. Dit tilt Endumax naar dezelfde klasse als de andere producten van Teijin Aramid: een prachtige prestatie. Samen met Clariter zullen we in staat zijn om klanten in de offshore-industrie te helpen bij het recyclen van touwen, netten en kabels waar Endumax® in verwerkt is. In de ruimtevaartindustrie zullen we vanaf nu volledig kunnen voldoen aan de eisen van eindgebruikers: namelijk dat luchtvrachtcontainers na gebruik in hun geheel kunnen worden gerecycled, inclusief de panelen. Dankzij de bijdrage van Clariter zijn we weer een stap verder gekomen richting onze ambitie om de beste producent van hoogwaardige vezels te worden voor de wereld.”