01.04.2020

Samenwerken in crisistijd: de chemie draagt haar steentje bij

Verschillende chemiebedrijven zijn druk bezig om hulp te bieden bij het tekort aan medische beschermingsmiddelen. Initiatieven die in deze crisistijd zonder eigenbelang worden opgepakt. Samen de schouders eronder zetten, dat hoor en zie ik om mij heen. Het ‘zien’ gebeurt nu vooral op afstand en digitaal, maar het doet me eens te meer beseffen hoe enorm trots ik ben op onze bedrijven. De chemie is een vitale sector die ook in tijden van crisis operationeel moet blijven. Een sector die nu bovendien een tandje extra bijzet om te doen wat nodig is: elkaar helpen waar het kan.

 

Column Bernard Wientjes | SABIC die beschermingsmiddelen doneert aan het UMC+ Maastricht. Shell die 3D onderdelen print waardoor een snorkel masker omgezet kan worden naar een beschermend masker voor medici en de IPA-fabriek op volle toeren laat draaien om grondstof voor handgels en ontsmettingsmiddelen te maken. DSM die 130.000 liter desinfecterende middelen produceert om het tekort aan te vullen. Croda die glycerine gratis beschikbaar stelt om extra voorraden handontsmettingsmiddelen te produceren en hulpstoffen voor de productie van een vaccin doneert. Dow die wereldwijd op vijf locaties meer dan 200 ton handdesinfectie produceert, maar ook lokaal een helpende hand biedt door maskers en beschermende jassen aan de zorg te leveren. DuPont die de productie en levering versnelt van beschermende kleding voor gezondheidswerkers in de frontlinie. Solvay die tonnen waterstofperoxide voor de productie van handontsmettingsgel schenkt aan de Spaanse overheid.

Het zijn deze en vele, vele andere initiatieven, groot én klein, die er hopelijk voor gaan zorgen dat verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk beperkt kan worden.

Hulp blijft nodig!

Het grootste knelpunt ligt in de zorg waar elk uur anders is dan het vorige. Hoeveel mensen kunnen we verplegen op de IC’s? Hebben we genoeg beschermende middelen om ons zorgpersoneel veilig te laten werken. Hoe krijgen we alles goed gecoördineerd? Voor dat laatste is het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) gestart. Er is nog steeds een groot tekort aan mond- en neusmaskers, handschoenen, isolatiejassen, beschermingsmiddelen, desinfectia, testkits en beademingsapparatuur. Alle betrouwbare en substantiële aanbiedingen van medische hulp- en beschermingsmiddelen met de juiste kwaliteit zijn nog altijd zeer welkom. Kun jij als aanbieder, leverancier of producent hulp bieden? Meld het bij het LCH via middelencorona@nfu.nl.

Samen de schouders eronder. We kunnen dat. We doen dat.

Bernard Wientjes
Voorzitter Koninklijke VNCI

Fotograaf: Annet Delfgauw