24.03.2022

's Werelds grootste 100% recyclebare prototype windturbineblad

In maart kondigde het ZEBRA-consortium (Zero waste Blade ReseArch) een nieuwe stap aan in het ambitieuze transitieproject van de industrie naar een circulaire economie met de productie van het eerste 100% recyclebare prototype windturbineblad met behulp van Arkema's Elium® vloeibare thermoplastische hars en nieuwe hoogwaardige glasweefsels.

 

Na een jaar van materiaalontwikkeling, testen en procesproeven werd 's werelds grootste thermoplastische blad op 62 meter ontworpen en gebouwd in de LM Wind Power-fabriek in Ponferrada, Spanje.

Op Elium® gebaseerde composietcomponenten kunnen worden gerecycled met behulp van een geavanceerde chemische recyclingmethode. Dit omvat het volledig depolymeriseren van de hars, het scheiden van de vezel van de hars en het terugwinnen van een nieuwe hars en hoogwaardige glasvezels die klaar zijn voor hergebruik. Deze methode, ontwikkeld door VNCI-lid Arkema en CANOE, wordt getest op alle composietonderdelen, inclusief het afval dat vrijkomt bij de productie van dit prototypeblad.

Het ZEBRA-project (Zero waste Blade ReseArch), gelanceerd in september 2020, wordt geleid door IRT [Technological Research Institute]-Jules Verne en hierin werken toonaangevende industriële spelers en technische centra samen. 

Lees het volledige bericht

Afbeelding: Arkema