19.09.2024

Redesigning Chemical Innovation: elf essays over safe and sustainable by design

Cefic en de VNCI hebben bijgedragen aan een essaybundel over het implementeren van safe and sustainable by design (SSbD) in de ontwikkeling van chemicaliën en geavanceerde materialen. De volledige bundel ‘Redesigning Chemical Innovation’, met elf essays en ervaringen, is op 17 september 2024 gepubliceerd door I&W.

 

Ooit leek een laag pfas in pizzadozen misschien een goed idee, maar inmiddels weten we wel beter: het is geen veilige en duurzame oplossing op de lange termijn. Er zijn meer voorbeelden van de enthousiaste toepassing van stoffen met nuttige eigenschappen, zonder dat er voldoende rekening werd gehouden met de mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu over de hele levenscyclus van de stof.

Safe and sustainable by design (SSbD) is een methodiek om dit soort voortschrijdend inzicht tijdens het ontwikkelingsproces van producten mee te nemen. Deze methodologie is in eerste instantie gericht op de chemische sector, maar kan breder worden toegepast.

Verzoek van I&W en het RIVM

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wilde verschillende meningen en standpunten over SSbD bundelen en aan Europa aanbieden. De VNCI is door het ministerie gevraagd om een essay te schrijven voor deze bundel. De volledige bundel is op 17 september 2024 gepubliceerd.

‘SSbD is een belangrijk instrument in het IenW-beleid voor chemicaliën. Om grote kostenposten en gezondheidsschade in de toekomst te voorkomen moeten we aandacht besteden aan veiligheid en duurzaamheid tijdens de ontwikkeling van chemicaliën. Tegelijkertijd moet het voor bedrijven en de maatschappij mogelijk blijven om te innoveren. Beleid en ervaring met SSbD staat nog in de kinderschoenen en er zijn verschillende ideeën over wat het concept precies is. Deze essaybundel is bedoeld als bijdrage aan de dialoog over SSbD’, stelt Afke van Rijn, directeur-generaal Milieu en Internationaal bij IenW, in haar openingswoord.

Iteratief proces

Het essay van Cefic, geschreven door Eva-Kathrin Schillinger, Ann Dierckx en Wibke Lölsberg (BASF), benadrukt dat innovatie in de chemische sector zowel veilig als duurzaam moet zijn vanaf de beginfase van alle innovatieprojecten. Cefic ziet safe and sustainable by design als iteratief proces dat wetenschappelijke en technologische kennis combineert om tot oplossingen te komen die milieuvriendelijk en haalbaar zijn. Cefic ontwikkelt een eigen raamwerk, gebaseerd op jarenlange ervaring met Sustainable Portfolio Analysis van het World Business Councel. Hierin staan praktische adviezen om de SSbD-methodiek toe te passen gedurende het volledige onderzoeks- en innovatietraject.

Vlamvertrager

BASF paste het SSbD-raamwerk van de Europese Commissie toe op de herformulering van een vlamvertrager. Uit dit praktijkvoorbeeld blijkt hoe lastig het is om de veiligheid en duurzaamheid van producten met meerdere componenten te beoordelen, vooral wanneer de veiligheidsdata maar beperkt beschikbaar zijn. BASF ziet de voordelen van de SSbD-methodologie, maar benadrukt dat er veel middelen en tijd nodig zijn om nauwkeurige data te verkrijgen. Het bedrijf schrijft dat het raamwerk nog verfijnd moet worden om praktischer en minder tijdrovend te worden. ‘Safe and sustainable by design is een geweldig concept, maar we moeten ervoor waken dat het innovatie stimuleert en niet nog een bureaucratische hindernis wordt’, zegt Jurgen Hoekstra, Vice President & Managing Director BASF.

Sterk handelsmerk

De VNCI ziet SSbD als kans voor Nederland om een leidende rol te spelen in de Europese chemische industrie, schrijft Michiel van Kuppevelt, beleidsadviseur Veilige en Duurzame Stoffen bij de VNCI. Als het aan de VNCI ligt, wordt SSbD het nieuwe normaal voor de portfolio van chemische bedrijven. De Nederlandse chemie heeft nu de kans om de denkrichting naar SSbD te sturen en het tot een sterk handelsmerk te ontwikkelen: Dutch Design Molecules!


De I&W-bundel bevat bijdragen van Ann Dierckx (Cefic), Britte Bouchaut (TUD), Conny Bakker (TUD), Eva-Kathrin Schillinger (Cefic), Hannah Flerlage (UvA), Chris Slootweg (UvA), Jaco Westra (RIVM), Julieta Bolaños Arriola (TUD), Lya Souteman-Hernandez (RIVM), Michiel van Kuppevelt (VNCI), Ronald Flipphi (I&W), Rosienne Steensma (VNCI), Ruud Balkenende (TUD) en verschillende Duitse, Franse, Deense, Zweedse en Amerikaanse auteurs.

Lees alle essays in de bundel ‘Redesigning Chemical Innovation: Essays on Safe and Sustainable by Design’.