30.03.2023

PUReSmart: chemische recycling PU uit matrassen

De twee belangrijkste grondstoffen van flexibel polyurethaanschuim (PU) uit matrassen kunnen teruggewonnen worden door chemische recycling. Covestro en Recticel hebben dit aangetoond in het Europese onderzoeksproject PUReSmart.

 

Uit deze twee volledig gerecycleerde grondstoffen - polyol en tolueendiisocyanaat (TDI) - werd voor het eerst nu ook een nieuw flexibel schuim geproduceerd. De grondstoffen werden verkregen in Covestro's proeffabriek in Leverkusen.

"We zijn erin geslaagd een technologie te ontwikkelen om deze grondstoffen chemisch te herwinnen en om polyurethaanschuim zo om te zetten in een hoogwaardig gerecycleerd materiaal ", zegt Bart Haelterman, R&D Director bij Recticel. "Voor het eerst in de geschiedenis past polyurethaan echt in een circulaire economie."

Covestro bouwt nu samen met partners uit de afvalverwerkingsindustrie voort op het PUReSmart-project, met als doel de verdere ontwikkeling van de recyclage van flexibel schuim tot op industriële schaal stimuleren. "Ons doel is om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en op die manier het principe van de circulaire economie in ons bedrijf en met onze partners in de waardeketen te verankeren", zegt Christine Mendoza-Frohn, EVP Hoofd Performance Materials Sales EMEA & LATAM van Covestro.


Lees het volledige bericht


De Europese Unie financierde het PUReSmart-project met zes miljoen euro over een periode van vier jaar, in het kader van haar onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.