27.09.2023

Programma Weekend van de Wetenschap bekend

Het volledige programma van Weekend van de Wetenschap 2023, dat op 7 en 8 oktober plaatsvindt, is bekend. Tijdens het wetenschapsfestival krijgt het publiek een exclusieve kijk achter de schermen bij meer dan 300 organisaties en bedrijven door heel Nederland, onder andere bij zeven chemiebedrijven.

 

Wetenschap is altijd en overal om ons heen. Soms zonder dat we het beseffen. Maar hoeveel weten we eigenlijk over de wetenschap achter ons dagelijks leven? Daarom staat Weekend van de Wetenschap dit jaar in het teken van 'Hoe werkt het?' Of het nu gaat om de werking van ons eigen lichaam, de werking van een spelcomputer of zelfs het weer, tijdens Weekend van de Wetenschap kunnen kinderen in heel Nederland antwoorden vinden op deze en talloze andere intrigerende vragen. Het is ook leuk om het festival te bezoeken met vrienden en familie. 

Chemiebedrijven openen hun deuren

Diverse chemiebedrijven openen hun deuren voor het publiek. Zo kun je in de huid kruipen van een wetenschapper bij BASF Heerenveen. In Waalwijk staan de deuren van Covestro open. Je kunt een interactieve rondleiding en workshop krijgen bij AvantiumDOW is aanwezig in de Bibliotheek Terneuzen en Middelburg. Je kunt een kijkje achter de schermen nemen bij ExxonMobil in de raffinaderij in Rotterdam. Corbion geeft rondleidingen in Gorinchem zodat je met eigen ogen kunt zien wat er in de fabriek gebeurt. Binnen het project Kunststof overal werkt LyondellBasell samen met C3. Bekijk hier videomateriaal van het bedrijf over onder meer duurzaamheid, veiligheid en hun diverse samenwerkingen. Je kunt zelfs de fabriek vanuit de lucht bekijken.

Andere hoogtepunten van het festival zijn onder andere een interactieve lezing over het brein door hoogleraar Erik Scherder in Rijksmuseum Boerhaave, een workshop van André Kuipers en andere astronauten bij ESA-ESTEC in Noordwijk, het leren herkennen van geluiden en soorten door middel van AI bij Naturalis in Leiden, en bij MAAK Haarlem wordt de eerste 3D geprinte boot officieel gedoopt.

De opening wordt gedaan door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, en vindt plaats op de Hogeschool van Amsterdam. Dijkgraaf neemt ook deel aan speciale kinderactiviteiten bij de Hogeschool.

Uitbreiding van hotspots

Na een succesvolle voorgaande editie worden dit jaar opnieuw 'hotspots' geïntroduceerd. Deze hotspots bevinden zich op loopafstand van elkaar, wat het gemakkelijk maakt om meerdere organisaties en activiteiten te bezoeken. Het 'hotspot-programma' omvat maar liefst 20 locaties, zowel bekende als nieuwe, waaronder de Flevocampus in Almere, het Marineterrein in Amsterdam, de Expeditie Junior in Franeker en het evenement '100 years Pharma Future' in Oss.

Over het Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van oktober en wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De VNCI is partner van het Weekend van de Wetenschap. 


Kijk hier voor het volledige programma en gedetailleerde informatie over activiteiten en locaties.