29.02.2024

Podcast: Kunnen we plastics duurzaam produceren uit CO2?

Plastics zijn breed inzetbaar en relatief goedkoop. Mooie eigenschappen, maar bij de productie van plastic komt veel CO2 vrij. Hoe kom je tegemoet aan de groeiende vraag naar plastics, zónder het milieu of onze gezondheid te schaden?

 

Naast inzetten op recycling en biobased plastics is het mogelijk om plastics op een duurzame manier te produceren uit CO2. In 2030 wil TNO een demonstratiefabriek in gebruik nemen om aan te tonen of deze technologie marktrijp is. In aflevering 9 van de podcast-serie ‘Dit is onze tijd’, gaat Glenn van der Burg in gesprek met Martijn de Graaff, manager Industriële transformatie bij TNO en Gert-Jan Gruter, CTO bij Avantium, uit hoe je plastics kunt maken uit lucht en restgassen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Luister naar de podcast Kunnen we plastics duurzaam produceren uit CO2

“We hebben deze transitie in de chemie nodig”, zegt Gruter. “We hebben het vaak over de energietransitie, maar in de chemie moeten we ook zo’n transitie door naar nieuwe materialen. Tachtig procent van het volume van de chemische industrie gaat nu naar bouwstenen voor plastics, gemaakt van fossiele bouwstenen. Op dit moment zijn daar twee alternatieven voor: bio-grondstoffen en recycling, maar uiteindelijk ook CO2. Da’s een hele mooie grondstof. Wel een grote uitdaging, maar ook super interessant.”


FutureCarbonNL

Avantium en TNO zijn twee partijen die samen met de VNCI en andere bedrijven en kennisinstellingen werken aan het Groeifonds-voorstel FutureCarbon.nl. Het consortium richt zich op onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en afzet van technologieën die CO2 omzetten in nieuwe, duurzame materialen en (dier)voeding. FutureCarbonNL werkt aan een aanvraag voor de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds.