Paul de Krom: “Cruciaal dat kabinet gasleveringszekerheid garandeert”
Minister Jetten kondigde maandag aan dat kolencentrales per direct vol kunnen gaan draaien, om zo min mogelijk een beroep te hoeven doen op schaarse gasvoorraden. Het risico om niets te doen is te groot, aldus Jetten. “Een verstandig besluit”, zegt Paul de Krom, voorzitter Koninklijke VNCI. “Het is cruciaal dat het kabinet de leveringszekerheid van gas garandeert om te voorkomen dat de industrie moet afschakelen.”
Maar er zijn nog steeds zorgen voor de langere termijn. Het risico van afschalen van de industrie in een latere fase is immers nog niet uit de lucht. “Komt deze maatregel straks niet als een boemerang terug? Wie draait er dan bijvoorbeeld op voor de extra CO2-uitstoot?” vraagt De Krom zich af . “Daarnaast is er onzekerheid over andere, nu nog onbekende, aanvullende maatregelen die het kabinet gaat nemen.”
Noodplan
Het kabinet werkt aan een plan met daarin de optie om grootverbruikers af te sluiten van gas in het geval van grote tekorten. Zo ver mag het nooit komen, vindt De Krom. “Het is cruciaal dat het kabinet de leveringszekerheid van gas garandeert. Anders komen niet alleen ónze leden in de problemen. Als in de industrie productieprocessen stil komen te vallen, dan vallen hele ketens van bedrijven stil. Chemische bedrijven zijn een belangrijke toeleverancier van grondstoffen en materiaal voor andere cruciale bedrijven die voorzien in bijvoorbeeld voedselproductie, medicijnen of waterzuivering.”
Andere oplossingen
De VNCI, maar ook andere brancheverenigingen, stellen in plaats van verplicht afschakelen een zogenoemde ‘biedladder’ voor. Dit is een soort (vrijwillige) tenderregeling waarbij bedrijven kunnen aangeven tegen welk bedrag ze hoeveel willen afschakelen. “Dit is niet voor alle bedrijven mogelijk, maar wij weten dat een deel van onze leden hier wel gebruik van zouden willen maken.”
Bij BNR Nieuwsradio vertelt Martijn Broekhoef, Hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij de VNCI meer over voorstel biedladder. Klik hier om het interview terug te luisteren.