06.10.2020

Overheid, (petro)chemie en wetenschap lanceren Safety Delta Nederland

Door de veiligheidsprestaties continu te verbeteren en een bijdrage te leveren aan het streven naar nul incidenten, moet de Nederlandse (petro)chemische industrie in 2030 de veiligste ter wereld zijn. Deze ambitie is neergelegd in het Convenant Safety Delta Nederland. Het werd op 5 oktober ondertekend door staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en vertegenwoordigers van de (petro)chemie en de wetenschap.

 

Safety Delta Nederland (SDN) gaat zich richten op de ontwikkeling van innovatieve veiligheidsconcepten voor BRZO-bedrijven. Er wordt een SDN Kenniscentrum ingericht waar alle belanghebbenden kennis over veiligheid kunnen halen en brengen. Verder wordt gestart met innovatie- en onderzoekstrajecten op de onderwerpen corrosie onder isolatie, lekdetectie en menselijk handelen. Sinds eind 2016 werken overheid, (petro)chemie en wetenschap al samen in het programma Duurzame Veiligheid 2030. Dit programma eindigt op 31 december 2020. De drie partijen zijn ervan overtuigd dat verdere samenwerking nog meer kansen biedt om de veiligheid in de (petro)chemische industrie verder te verbeteren. Deze samenwerking is vormgegeven in SDN.

Safety Delta Nederland

Tijdens een online event op 5 oktober vond de officiële overgang plaats van Duurzame Veiligheid 2030 naar SDN. Deltares-directeur Annemieke Nijhof droeg het stokje over aan de nieuwe programmadirecteur Arjan van Dijk, die 36 jaar bij Shell heeft gewerkt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven onderstreepte daarbij het grote belang van de samenwerking tussen de sector, de wetenschap en de overheid. “Daardoor ligt er een stevige basis onder deze afspraken. Dat is nodig, want 2030 is al heel snel voor de ambities die we hier met elkaar afspreken.”

Contact met omgeving

Tijdens het event werd stilgestaan bij wat de vijf roadmaps van Duurzame Veiligheid 2030 – Duurzaam assetmanagement, Naar een robuust en toekomstbestendig BRZO-beleid, Transparante sector, Petrochemische clusters en Hoogwaardige kennis – hebben opgeleverd. Vanuit een van de roadmaps is een onderzoek geïnitieerd naar de staat van de assets (fabrieken). Van Veldhoven vindt het moedig dat de industrie zo'n onderzoek doet. Uit het onderzoek blijkt dat de fabrieken niet verouderd maar juist verjongd zijn. Ook werd ingegaan op de kansen van blokchain, als een honderd procent betrouwbaar systeem zonder centrale autoriteit waarbij de deelnemers samen de regels bepalen. Het zou het wantrouwen tussen overheid en industrie kunnen wegnemen en het delen van near misses vergemakkelijken.

Loek Radix van Chemelot vertelde dat uit een incident waarbij bij de alarmering een en ander was misgegaan, de les is getrokken dat een gevoel van onveiligheid subjectief is en niet met rationele zaken is weg te nemen. Men heeft beter gekeken naar de vraag waarom mensen zich onveilig voelen, waardoor het contact met de omgeving verbeterd is.

Triple helix

Presentator Joost Hoebink noemde SDN “de triple helix in optima forma”. Van Veldhoven voegde eraan toe: “Dit is iets waar Nederland heel sterk in is.” Zij bandrukte dat er sinds de oprichting van Duurzame Veiligheid 2030 grote stappen zijn gezet. “We hebben een zaadje geplant, de verschillende projecten hebben een stevig fundament gelegd voor SDN, en nu kunnen we verder groeien. Gezien de ambities zou het ook ‘Safest Delta Nederland’ kunnen heten, want we willen de veiligste delta van de wereld worden. Arjan wacht wat dat betreft een pittige maar prachtige taak.”

Ondertekenaars

Het Convenant SDN is tijdens de digitale bijeenkomst ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de stichting Veiligheid Voorop, de TU Delft, Rotterdam School of Management Erasmus Universiteit en TNO. De volgende partijen hebben hun steun aan de SDN gegeven: de ministerie van EZK, JenV en SZW, Interprovinciaal Overleg, BRZO+, de Koninklijke VNCI, VOTOB, VNPI, de VHCP, Chemelot Site Permit, Universiteit Leiden, het RIVM en COAST.

Lees de Kamerbrief

Foto Stientje van Veldhoven, Rijksoverheid

Je hebt onvoldoende rechten om dit item te bekijken of dit item bestaat niet meer.