28.09.2022

Opinie FD | Nationaal Groeifonds moet geen graaifonds worden

"Als het aan sommige Kamerleden ligt, wordt het Nationaal Groeifonds met het grootste gemak ingezet voor het dichten van kortetermijngaten. Doet investeren in economische groei er nu even niet toe? Laat de Kamer verstandig zijn en laat het Groeifonds doen waar het voor bedoeld is", aldus VNCI-directeur Manon Bloemer vandaag in het Financieele Dagblad. 

 

Met plek vier op de European Innovation Scoreboard behoort Nederland tot de Europese innovatieleiders, zo berichtte minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat afgelopen vrijdag. In dezelfde week dienden de CDA- en VVD-factievoorzitters tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie in voor energiecompensatie voor het energie-intensieve mkb. Ook willen vijf fractievoorzitters de Westerscheldetunnel tolvrij maken. De overeenkomst van beide moties is dat beide ten dele moeten worden gedekt uit het Nationaal Groeifonds.

Terecht stelde premier Mark Rutte dat het Groeifonds hiermee een graaifonds dreigt te worden. Het is nu de taak van de Tweede Kamer om alert te zijn. De Tweede Kamerleden moeten in het oog houden dat we als Nederland ook in toekomst innovatieleider willen blijven. Zoals minister Adriaansens het stelde: 'In economisch uitdagende tijden is het verstandig om óók te investeren in vernieuwende producten en diensten voor toekomstige banen en inkomsten.'

Bewindslieden en Kamerleden hebben eerder de wens geuit het Groeifonds op afstand zetten, met een commissie die de projecten beoordeelt en daarover een zwaarwegend advies aan het kabinet uitbrengt. Van deze afstand lijkt de politiek zich niets meer aan te trekken. Het fonds wordt met het grootste gemak gebruikt voor het dichten van kortetermijngaten. Doet investeren in toekomstige economische groei er op dit moment dan even niet toe?

Lees het volledige artikel in het FD (inlog)