Opening iconisch circulair project PolyStyreneLoop
Wat in april 2015 nog toekomstmuziek leek, wordt woensdag 16 juni realiteit. Dan wordt in Terneuzen een fabriek geopend waar polystyreen isolatieschuim gerecycled wordt. De demonstratiefabriek PolyStyreneLoop moet gaan aantonen dat Nederland in Europa een voortrekkersrol kan spelen in de circulaire economie.
Geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen (EPS en XPS) behoren tot de meest gebruikte isolatiematerialen. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in gebouwen. Bij het slopen komen piepschuim en styrofoam vrij. Die bevatten volgens de huidige wetgeving de nu verboden vlamvertrager hexbromocyclododecaan (HBCDD). In de fabriek in Terneuzen wordt dit straks circulair aangepakt.
Circulair broom en circulair polystyreen
Het ingezamelde schuim wordt door leden van het PSLoop Coöperatief ingezameld en naar de fabriek gebracht. Daar wordt het materiaal selectief opgelost in een oplosmiddel(een fysisch proces). Hierna wordt er nieuwe polystyreen uit geproduceerd en de HBCDD eruit gewassen. Bij het naast de fabriek gelegen chemiebedrijf ICL-IP wordt dit HBCDD vernietigd, waarbij het vrijkomende broom behouden blijft voor nieuwe toepassingen als vlamvertrager in de zelfde toepassing (chemisch proces). Het resultaat is circulair broom en circulair polystyreen. De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van maximaal 3.300 ton per jaar. Netto wordt er aan het eind van de procesgang zo’n 3.000 ton zuiver polystyreen als duurzaam product op de markt teruggezet.
Het ontwikkelde procedé berust op het oplossen van polystyreenschuim in een geoctrooieerd mengsel van organische oplosmiddelen, waarmee het ontdaan wordt van alle verontreinigingen. Met deze speciale technologie kan meer dan 99 procent van het polystyreenschuim opnieuw als isolatiemateriaal worden aangeboden. Na het drogen is het mogelijk deze secundaire grondstof weer in te zetten voor de productie van nieuw X-EPS en XPS. De gehele fabriek draait uitsluitend op groene stroom en is een van de eerste fabrieken zonder gas en daarmee dus CO2-neutraal. Wereldwijd gezien is het bedrijf in Terneuzen de eerste en enige entiteit die op deze wijze dit polystyreen isolatieschuim kan recyclen.
Het Loop-PS (polystyreen) kreeg de hoogste MIA/VAMIL-inschaling. Het is het bewijs circulair materiaal prima kan concurreren met primair materiaal. Momenteel wordt er serieus gekeken naar een tweede fabriek en zijn er plannen in de maak om het procedé uit te rollen naar WEEE-plastics (elektronica schroot), die momenteel niet gerecycled kunnen worden. Zo wordt Terneuzen een centrum van Solvent Based Purification (SBP), een uniek proces waarbij de gerecyclede moleculen intact blijven.
Meer informatie over PolyStyreneLoop lees je op de website.