29.02.2024

Niks ‘samen verduurzamen’: Den Haag jaagt industrie het land uit

De zware industrie betaalt de prijs voor naïviteit en onmacht op het ministerie van Economische Zaken. EW publiceerde vandaag een artikel. 

 

Door het afschaffen van twee regelingen komt de broze concurrentiepositie van de Nederlandse industrie nog zwaarder onder druk te staan. Ondertussen gaan Frankrijk en Duitsland door met het subsidiëren van de industrie en weet Nederland geen vuist te maken in Europa om een gelijk speelveld te creëren.

De toekomst van de zware industrie ziet er slecht uit. Dat blijkt uit documenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die het aanleverde aan toenmalig informateur Ronald Plasterk. Een rapport van onderzoeksbureau Ecorys, dat EW exclusief inzag, staaft dat beeld.

De elektriciteitsprijzen in Nederland lopen binnen een paar jaar tijd totaal uit de pas met omringende landen. Voor een megawatt elektriciteit betalen bedrijven in Nederland minstens 8 keer zoveel als elders. Dat zorgt ervoor dat produceren in Nederland niet meer aantrekkelijk is. Heeft de industrie zo nog een toekomst in Nederland? 

Lees het volledige artikel in EW