27.09.2022

Nieuwe fopspeen gemaakt met hernieuwbare grondstoffen

Een samenwerking tussen Neste, MAM en VNCI-lid Borealis heeft geresulteerd in de eerste klimaatneutrale fopspeen. De nieuwe MAM Original Pure fopspeen is gemaakt van polypropyleen (PP) van hernieuwbare oorsprong uit het Bornewables™-portfolio van circulaire polyolefinen, gemaakt met Neste RE™ dat geheel uit hernieuwbare grondstoffen wordt geproduceerd.

 

De Bornewables worden geproduceerd met gebruik van hernieuwbare Neste RE-grondstoffen bestaande uit hernieuwbaar propaan dat voor deze samenwerking uitsluitend gemaakt is van afval- en reststromen van plantaardige olie volgens het massabalansmodel. Hiermee kunnen de circulaire polyolefinen in de hele waardeketen worden gevolgd, getraceerd en geverifieerd. Neste levert de Neste RE-grondstof aan Borealis voor dehydrogenering. Het wordt eerst omgezet in hernieuwbaar propyleen en vervolgens in hernieuwbaar PP in Borealis' ISCC PLUS-gecertificeerde productiefaciliteiten in België. 

"In lijn met onze EverMinds™-initiatieven om samen met partners in de waardeketen sneller actie te ondernemen op het gebied van circulariteit, streven we ernaar innovatieve en circulaire materiaal-oplossingen te bieden die onze partners en klanten helpen hun eigen ambitieuze klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken - hiermee vinden we essentiële producten voor duurzaam leven opnieuw uit", zegt Peter Voortmans, Global Commercial Director Consumer Products bij Borealis. "De samenwerking met Neste en MAM is een uitstekend voorbeeld van hoe upstream- en downstreampartners kunnen samenkomen om de circulariteit van kunststoffen te versnellen."