04.02.2021

Nieuw veevoeradditief verlaagt methaanemissies van melkkoeien

Het nieuwe veevoeradditief Bovaer van VNCI-lid DSM vermindert de methaanuitstoot van melkkoeien in Nederland significant, variërend van 27% tot 40%. Dit zijn de conclusies van een onderzoek uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus in Leeuwarden. Methaan is een krachtig broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering.

 

Bovaer is een veevoeradditief voor koeien en andere runderen en herkauwers zoals schapen, geiten. DSM heeft het in tien jaar tijd bedacht en ontwikkeld met partners uit de hele zuivelwaardeketen: Wageningen Universiteit & Research, FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers. Het is volgens DSM tot op heden de meest uitgebreid bestudeerde en wetenschappelijk bewezen oplossing voor het probleem van methaanuitstoot door vee. Slechts een kwart theelepel Bovaer per koe per dag vermindert de methaanuitstoot gemiddeld met ongeveer 30%. Daarmee draagt het additief direct bij aan een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van vlees, melk en zuivelproducten.

Lage dosering

De studie is uitgevoerd met 64 Holstein-Friesian-koeien in het midden van hun lactatie. De wetenschappers onderzochten het effect van het toevoegen van een lage dosering en een medium dosering Bovaer bij drie verhoudingen graskuil en maiskuil van het ruwvoer, typisch voor omstandigheden in verschillende regio’s in Nederland. De gegevens uit het onderzoek dienen als onderbouwing voor een accreditatie van Bovaer in de klimaatmodule van de Nederlandse Kringloopwijzer, maar zijn toepasbaar in heel Europa. In de Kringloopwijzer wordt methaan uitgedrukt per kilo voer. De lage dosering van Bovaer gaf 27% minder methaanuitstoot per kilo voer wanneer het rantsoen geen maiskuil bevatte, tot 35% minder methaanuitstoot per kilo voer bij het hoogste aandeel maiskuil. Bij de medium dosis van Bovaer was er respectievelijk 29% en 40% minder methaanuitstoot.