12.04.2023

Nienke Homan wordt nieuwe voorzitter Koninklijke VNCI

De algemene ledenvergadering van de Koninklijke VNCI heeft Nienke Homan per 1 mei 2023 verkozen tot voorzitter.

 

“Het bestuur is verheugd met de benoeming van Nienke als voorzitter. Met haar politieke en bestuurlijke achtergrond, ruime kennis van de industrie en verbindende kracht zal zij een belangrijke bijdrage leveren aan de grote opgaven die voor ons liggen. Wij zijn ervan overtuigd dat ze een fris geluid zal laten horen en de leden van de VNCI en de buitenwereld scherp op koers kan houden. Wij kijken uit naar de samenwerking”, zegt VNCI-vicevoorzitter Anton van Beek.

Nienke Homan: “In deze tijden hebben we doorpakkers nodig. De komende jaren moet het gebeuren: grondstoffen en producten die we dagelijks gebruiken op een duurzame manier produceren. De chemische industrie werkt daaraan en speelt daar een cruciale rol in. Al jaren zet ik me actief in voor het verduurzamen van de industrie door partijen samen te brengen. We gaan een groene economie alleen maar realiseren als iedereen meedoet. Ik wil daar verantwoordelijkheid voor nemen. Dat ik dat nu als voorzitter van de VNCI mag doen, is een hele eer!”

Nienke was eerder gedeputeerde voor GroenLinks van de provincie Groningen. In deze rol heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de waterstofeconomie en een nieuw perspectief voor Groningen. Als bestuurder richtte zij zich onder andere op klimaat, energietransitie en water, altijd vanuit de samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en overheden. Na haar politieke loopbaan werd Nienke onder meer ondernemer in waterstofketens, voorzitter Raad van Commissarissen Energie Data Services Nederland (EDSN) en voorzitter van de brancheorganisatie voor de keramische industrie (KNB). 


Foto: Natalia Balanina