20.12.2023

Nienke Homan in Trouw: "Laat activisten demonstreren vóór groene grondstoffen"

Nienke Homan, ooit actief voor GroenLinks en Greenpeace, is nu voorzitter van VNCI, de branchevereniging voor chemiebedrijven. "Ik wil de wereld van de industrie en die van milieuorganisaties samenbrengen." Dagblad Trouw sprak met haar. 


Als twintiger was Nienke Homan actief bij milieuorganisatie Greenpeace in de werkgroep giftige stoffen. “Ik reed stad en land af om mensen duidelijk te maken dat cosmetica en verzorgingsmiddelen vol zaten met microplastics en andere giftige stoffen. En wat belangrijk was: we lieten zien dat er ook duurzame producten te koop waren. Het werkt als je mensen laat zien dat ze een keuze hebben.”

Dat laatste element laat Homan (44) regelmatig terugkomen in een interview over ‘een uitdagend jaar’ voor de chemie-industrie – tevens haar eerste jaar als voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Of het nu gaat over de problemen met de hardnekkige en ongezonde pfas-stoffen, over de economische potentie van Groningen, waar ze geboren is en politiek actief was, of over de toekomst van de industrie.

“Als je wilt dat mensen of bedrijven verduurzamen, moet je ze een alternatief voorschotelen. Bied ze handelingsperspectief. En als er geen alternatief beschikbaar is, dan moet je organiseren dat het er komt”, zegt Homan. 

Lees het volledige interview met Nienke in Trouw.