25.01.2024

Nienke Homan in het FD: “Ik vind ook dat dingen niet snel genoeg gaan”

In haar eerste maanden als voorzitter van de VNCI was het aanpoten voor Nienke Homan, zeker na de val van het kabinet. “De crux voor bedrijven is zekerheid. Het zou heel onverstandig zijn om alles nu weer om te gooien.” Het Financieele Dagblad sprak haar in Delfzijl.

 

In een interview met het FD blikt Homan terug op haar eerste maanden aan het roer van de VNCI. Ze bespreken onder meer de val van het kabinet, twee maanden na haar aantreden, het Nederlandse vestigingsklimaat en het imago van de chemische industrie. Volgens Homan kan en moet Nederland verantwoordelijkheid nemen en op een veilige en duurzame manier produceren. Homan: “We hebben een goede basis van havens, veel kennis over wind op zee, een stevige chemische kennisstructuur en er is genoeg zout en chloor. Door die optelsom heeft Nederland een morele verantwoordelijkheid om een circulaire economie te organiseren en groen te leren produceren”.

‘Een groene manier van leven begint bij de basischemie en de landbouw. Als we die sectoren kunnen vergroenen zijn we in een klap heel ver. Het zou heel tof zijn als het Nederlandse bedrijfsleven daar een grote rol bij gaat spelen. Als we producten zo gaan maken dat je afval kan afbreken en de moleculen opnieuw kan inzetten als grondstof, wordt ons dagelijks leven groen. Daaraan bijdragen is mijn rol binnen de industrie.’ Zegt Homan.

Lees het volledige interview in het FD.