20.07.2022

Niels Manning wint brons op 54e Internationale Chemieolympiade

Niels Manning uit Nieuw-Buinen van het Unno Emmius, locatie Stationslaan, in Stadskanaal behaalde een bronzen medaille tijdens de 54e Internationale Chemieolympiade (IChO). Mitchell Rikken uit Arnhem van het Lyceum Elst en Gijs van Helsdingen van het Pax Christi College in Druten kregen een ‘Honorable Mention’ voor hun goede prestaties. Derron van Os van het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht viel helaas net buiten de prijzen.

 

De olympiade werd gehouden van 10 tot en met 18 juli en georganiseerd door Nankai University in Tianjin. Er deden dit jaar 85 landen mee met 326 leerlingen. Het thema was: 'Change, Creation, Fusion'. De olympiade werd gewonnen door Zhou Fu uit China. Nummer twee werd Xurui Zhang eveneens uit China.

Het team

Het Nederlandse team heeft met brons en twee ‘Eervolle vermeldingen’ een mooi resultaat neergezet. Temeer als je rekening houdt met het vanwege de coronabeperkingen ontbreken van de internationale practicumtoets waarop Nederlandse leerlingen over het algemeen juist beter scoren dan de concurrentie. De colleges gegeven door medewerkers van Dow in Terneuzen tijdens de Nationale Scheikundeolympiadeweek en de meerdaagse stoomcursus scheikunde op de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit hebben hun vruchten afgeworpen bij het behalen van dit resultaat.