05.07.2023

Nationaal Groeifonds-voorstel FutureCarbonNL niet gehonoreerd

De adviescommissie van het Nationaal Groeifonds heeft het ingediende voorstel van FutureCarbonNL niet gehonoreerd. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

 

Ondanks de strategische kansen die het gebruik van afgevangen CObiedt voor Nederland, adviseert de onafhankelijke adviescommissie het kabinet om op dit moment geen middelen toe te kennen aan het voorstel FutureCarbonNL, aldus het Nationaal Groeifonds in een toelichting. De commissie adviseert FutureCarbonNL om bij een mogelijke nieuwe indiening, het voorstel verder te concretiseren en uit te bouwen. 

Noodzakelijk onderdeel grondstoffentransitie 

De commissie ziet kansen voor de ontwikkeling van CCU-technologieën in Nederland, mede gezien de sterke wetenschappelijke en industriële uitgangspositie. Hoewel de kosten hoog zijn, wordt het door experts als een noodzakelijk onderdeel van de grondstoffentransitie op de lange termijn beschouwd. De commissie erkent de potentie van het voorstel, dat is gericht is op het genereren van een nieuw verdienvermogen voor een industrie die van zeer groot belang is voor de huidige Nederlandse economie. 

FutureCarbonNL betreurt de beslissing. De komende periode bestudeert de kerngroep de feedback van de adviescommissie en beraadt zich op mogelijke vervolgstappen.


Meer informatie over de beoordeling van de derde ronde staat op de website van het Nationaal Groeifonds.