07.06.2022

Mitchell Rikken wint Nationale Scheikundeolympiade 2022

Mitchell Rikken (18 jaar, 5V) uit Arnhem van het Lyceum Elst is de winnaar van de 43e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De jaarlijkse NSO, bedoeld om om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren, werd gehouden van 27 mei tot en met 3 juni bij VNCI-lid Dow in Terneuzen. 

 

Tijdens deze achtdaagse kregen de finalisten, mede ter voorbereiding op de internationale Chemieolympiade (IChO), een uitgebreid theoretisch programma op hoog niveau voorgeschoteld door toponderzoekers van Dow. Niels Manning (19 jaar, 6V) van het Ubbo Emmius, locatie Stationslaan in Stadskanaal behaalde de tweede prijs. Derron van Os (16 jaar, 6V) van het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht werd derde, Joran de Ridder (16 jaar, 6V) van het Porta Mosana College in Maastricht werd vierde en de vijfde plaats ging naar Gijs van Helsdingen (18 jaar, 6V) van het Pax Christi College in Druten. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 2.500 scholieren mee. Aan de finale hebben 19 leerlingen deelgenomen, 13 uit 6 vwo en 6 uit 5 vwo.

Deze kanjers maken zich op voor de 54e Internationale Chemistry Olympiade.

 

De prijzen werden uitgereikt door Anton van Beek, President Dow Western Europe. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL reikte de Topsector Chemie 'Kanjerprijs' van 250 euro uit aan de top vier van de NSO. Voor het eerst werd vanuit ChemistryNL ook een 'Duurzaamheidsprijs' uitgereikt. Begeleid door Kees Biesheuvel en Ronald Wevers van Dow namen de leerlingen deel aan een 'CO2-reductiespel' en, op de laatste dag, aan een duurzaamheidsmasterclass. In de masterclass gingen de leerlingen op zoek naar hun eigen toekomstige rol bij het verduurzamen van de chemie. Mitchell Rikken van het Lyceum Elst kwam ook hierbij het beste uit de bus en mocht de prijs van 250 euro in ontvangst nemen. 

Anton van Beek: "Als Dow zijn we trots om na de coronapandemie de finale van de Nationale Scheikundeolympiade te mogen organiseren. Het is een geweldige week geweest, we hebben de knappe koppen van de toekomst op bezoek gehad en samen met hen gediscussieerd en gebrainstormd over een duurzame innovatieve toekomst en we hebben een hoop plezier gehad. Er zat een hele goede energie in de groep, enorm aanstekelijk ook voor onze Dow-collega’s die met hen hebben werkt."

Online Internationale Chemieolympiade georganiseerd door China

De winnaars van de NSO vertegenwoordigen Nederland op de 54e Internationale Chemistry Olympiade (IChO). Deze zou van 10 juli t/m 20 juli in Tianjin (China) gehouden worden. In plaats daarvan wordt nu in dezelfde periode in meer dan 75 landen een online event georganiseerd, inclusief een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.   

Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie is een van de sponsors van de NSO.