12.05.2020

Minister Kaag bezoekt LyondellBasell in Rotterdam

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, bracht op 11 mei een bezoek aan het Rotterdamse havengebied. Ze zag daar met eigen ogen hoe hard er wordt gewerkt om de doorvoer van bijvoorbeeld voedingsmiddelen en medische voorzieningen vlot te laten verlopen. Onderdeel van haar werkbezoek was een ontmoeting met vice-president Global TBA and Styrene Willemien Terpstra en site manager Harm Dijkstra van VNCI-lid LyondellBasell.


Dit chemiebedrijf maakt verschillende producten die nodig zijn om de verspreiding van COVID19 tegen te gaan, zoals gezichtsmaskers, testkits en hand desinfecterende middelen. De productie van deze medische materialen draait momenteel overuren en onderstreept eens te meer het belang van de chemische industrie. “De overheid heeft de chemie als vitale sector aangewezen en daar zijn we blij mee. We produceren op dit moment veel meer medische hulpmiddelen in de strijd tegen corona daarmee geven we een positief beeld af van onze sector.”   

Foto: (v.l.n.r.) Harm Dijkstra (site manager LyondellBasell Maasvlakte), Allard Castelein (president-directeur Port of Rotterdam), Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Willemien Terpstra (vice-president Global TBA and Styrene LyondellBasell).

Circulaire stoom

De minister liet zich ook uitgebreid informeren over de CO2-reducerende projecten van LyondellBasell, zoals het Circular Steam Project, waar op dit moment nog druk aan gebouwd wordt. Hiermee wordt productieafval gedeeltelijk biologisch afgebroken en verder omgezet in stoom via een innovatief boiler systeem waardoor het bedrijf in de toekomst minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. De planning is dat de bouw in 2020 wordt opgeleverd. Terpstra: “Dit soort duurzame initiatieven kosten tijd en dat hebben we ook mee kunnen geven aan de minister.”