05.09.2022

Met nieuw soort hars belanden windmolenbladen niet meer bij het afval

Windmolens leveren veel energie op én het is ook nog de op één na goedkoopste vorm van duurzame energie. Gemiddeld gaan ze twintig jaar mee. Maar dan? Tot voor kort konden de windmolenbladen - gemaakt van composiet - niet gerecycled worden. Siemens Gamesa bedacht hoe dat wel kan. Het geheim: een nieuw type hars.

 

De RecycableBlade werden in 2021 op de markt gebracht. Windpark Hollandse Kust heeft de primeur om de recyclebare bladen als eerste in Nederland toe te passen. Dat windmolenbladen zo lastig te recyclen zijn, komt door de hars. De glas- en koolstofvezels worden met hars onder hoge temperatuur en druk aan elkaar ‘gebakken’ tot windturbinebladen. Zo worden de bladen sterk en weerbestendig. Het was alleen heel moeilijk om de hars en de vezels daarna weer te scheiden. Met het nieuwe type hars kan dat nu wel. De hars die in de recyclebare bladen wordt gebruikt, lost op als het wordt ondergedompeld in een bad met een verwarmde, lichtzure oplossing. Vezels, maar ook hout, metaal en plastic komen los van de hars. Zonder dat het ernstig beschadigd wordt. Alle materialen kunnen dus weer opnieuw gebruikt worden.


Lees het volledige artikel in Chemie Magazine | Ze zijn er: recyclebare windmolenbladen


Het doel van Siemens Gamesa is om in 2030 ‘zero waste’ bladen te produceren (daarbij worden geen broeikasgassen, die zorgen voor de opwarming van de aarde, de lucht ingestoten). In 2040 moet het volgende doel bereikt zijn: ‘zero waste’ windturbines.

Windenergie is schoon en wind is er altijd. Die schone opbrengst is goed voor het klimaat. Maar dan moeten de windmolenbladen na afloop natuurlijk niet op de afvalberg belanden. Dat vonden ze bij de Michigan State University ook. Zij kwamen met een hele bijzondere vorm van recycling. Het nieuwe composietmateriaal dat zij bedachten voor de windmolenbladen, kan gerecycled worden tot …gummibeertjes.