Magnesiumproducent Nedmag kweekt zeewier
Het bedrijf Nedmag, dat in Veendam magnesiumzout wint, experimenteert met zeewierteelt. Daarvoor gebruiken ze zoutwaterstromen uit hun fabriek, die rijk zijn aan magnesium en calcium.
In de hal van Husa, een railgoederenvervoerder, staan waterbakken waarin zeewier dwarrelt. Nedmag en Husa zijn buren en ze werken samen in dit zeewierlaboratorium. De bakken zijn voorzien van apparatuur om het water in beweging te houden, lucht door het water te blazen en het water te verwarmen. Het zeewier in de bakken is zogenaamd ulva-zeewier, ook wel zeesla genoemd. Dit is een groen wier waar veel vitamines, mineralen en eiwitten in zitten.
De hal zorgt voor gecontroleerde omstandigheden, het hele jaar door: ze kunnen lichtsterkte, temperatuur en het zoutgehalte in het water regelen. Zo zoeken ze de ideale mix voor de kweek van zeewier. Anko Vos, manager business development bij Nedmag, hoopt op grote zeewierproductie op deze locatie. ‘We zien dat er in Nederland veel partijen bezig zijn met de kweek van zeewier. Wij willen ook graag aansluiten bij de eiwittransitie, van dierlijk naar plantaardig. Wij zien daar toekomst in op de langere termijn.’
Lees meer en bekijk de video en foto’s van het experiment bij RTV Noord.
Nedmag is lid van de VNCI. Het bedrijf wint magnesiumchloride dat zich bevindt in een unieke zoutlaag, zo’n 2000 meter onder de grond.