15.09.2022

Kwart energie-intensieve bedrijven in rode cijfers door extreme energieprijzen

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen. Een nog groter aantal verwacht volgend jaar in de rode cijfers te duiken.

 

Dat blijkt uit een flitspeiling die VNO-NCW en MKB-Nederland donderdag hebben gepubliceerd. De enquête is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n twintig aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren, waaronder de Koninklijke VNCI. In een pamflet Laat ons het blijven maken roepen VNO NCW en MKB Nederland de politiek op om naast de ondernemers te gaan staan en ze de winter door te helpen.

De impact van de gestegen energiekosten is nu al groot, zo laat de peiling duidelijk zien. Een derde van de ondernemers betaalt inmiddels drie tot acht keer zoveel voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Voor meer dan een kwart zijn de gasprijzen drie tot acht keer over de kop gegaan.

Niet door te berekenen

De meeste bedrijven kunnen de fors gestegen energiekosten niet of nauwelijks doorberekenen: zij willen zichzelf niet uit de markt prijzen, hebben te maken met langlopende contracten of krijgen hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever. Uit de flitspeiling blijkt dat dat voor 84 procent van de bedrijven geldt. De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent veertig procent op zware verliezen volgend jaar.

Van de ondervraagde ondernemers heeft 65 procent een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts tien procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.

Prijzen elektriciteit en gas

De prijzen voor elektriciteit gaan meerdere keren over de kop. Zo’n 34 procent van de ondernemers ziet de rekening drie tot acht keer zo hoog uitvallen ten opzichte van 2021. Circa 37 procent betaalt twee tot drie keer meer. Voor 29 procent van de ondervraagde ondernemers zijn de gasprijzen twee tot drie keer hoger dan in 2021. Nog eens 27 procent betaalt zelfs drie tot acht keer meer.

Negatieve effecten dempen

Veel Europese landen maken inmiddels gebruik van het verruimde EU-steunkader om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen, zodat we een verstoring van het speelveld voorkomen en om deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen. Ook zijn juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.

De flitspeiling is gehouden onder 722 energie-intensieve bedrijven uit de ledenkring van VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat zijn onder meer drukkers en wasserijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, (industriële) bakkers, steenbakkers, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof en papier, schadeherstelbedrijven en slagers. Je vindt hun verhalen op de website van VNO-NCW.


Lees ook het interview met VNCI-voorzitter Paul de Krom en Cefic-director general Marco Mensink in het FD | "De toekomst van de Europese maakindustrie staat op het spel"