06.06.2023

Koning bezoekt Brightlands Chemelot Campus en Chemelot Industrial Park

Koning Willem-Alexander bezoekt vrijdagmiddag 9 juni de Brightlands Chemelot Campus en Chemelot, het industriepark in Geleen. Hij krijgt tijdens dit werkbezoek onder andere een toelichting op de visie en verduurzaming van Chemelot en de verschillende processen rondom duurzame waterstof voor chemie.

 

Ook komen concrete alternatieven aan de orde, zoals de grootschalige duurzame waterstofproductie door energiebedrijf RWE dat huishoudelijk restafval opwerkt tot duurzame waterstof (FUREC). Vervolgens krijgt de Koning een rondleiding langs de expositieruimte op de campus en het plasmalab van onderzoeksinstituut Brightsite en de Universiteit Maastricht. Brightsite richt zich met name op duurzame processen om de CO2-productie en de CO2-voetafdruk van chemische fabrieken te verminderen en alternatieve waterstofproductieprocessen te ontwikkelen die geschikt zijn voor de chemische industrie.

Aansluitend krijgt de Koning per bus een rondleiding langs verschillende fabrieken op het Chemelot terrein, waaronder de OCI ammoniakfabriek en de hydrotreater van SABIC, waar circulaire nafta (koolwaterstof) uit afvalplastic gereinigd wordt met waterstof uit een naftakraker. 

Op de Brightlands Chemelot Campus werken meer dan drieduizend professionals in honderdtwintig bedrijven en instellingen, waaronder zestig startups met twaalfhonderd studenten, aan de toekomstige chemische industrie. De campus bevindt zich op het Chemelot Industrial Park, één van de grootste geïntegreerde chemische industriecomplexen in Europa die zich actief bezighoudt met verduurzaming, waaronder naast de energietransitie ook de grondstoftransitie. Chemelot heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te produceren.


Foto: ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk