12.12.2023

Kemira en Royal HaskoningDHV gaan samenwerken aan fosfor-terugwinningstechnologie

Kemira en Royal HaskoningDHV gaan samenwerken om Kemira's ViviMag® fosfor-terugwinningstechnologie verder te ontwikkelen. ViviMag is een gepatenteerde technologie om fosfor en andere waardevolle hulpbronnen, zoals ijzer, terug te winnen uit rioolslib van de afvalwaterzuivering.

 

Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Hoensbroek is een pilot gestart met het Limburgse waterschap (Waterschapsbedrijf Limburg, WBL) in Nederland. De proefperiode duurt tot medio 2024.

"Ons doel is om onze gecombineerde expertise en middelen te benutten om zakelijke kansen te creëren en de circulaire economie te stimuleren op de Nederlandse markt, maar ook op andere geselecteerde markten. Wij geloven dat deze samenwerking niet alleen onze technologische capaciteiten zal vergroten, maar ook zal bijdragen aan onze gedeelde visie op innovatie en duurzame groei", zegt Wido Waelput, senior vicepresident voor Kemira's Industry & Water-segment in EMEA.

"Deze overeenkomst markeert onze gedeelde toewijding om de potentiële ViviMag-technologie te evalueren en mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Onze gezamenlijke inspanningen zullen zich richten op de ontwikkeling en vooruitgang van deze baanbrekende technologie door middel van pilot- en demonstratieprojecten in Nederland", zegt Maartje Wise-Hoevenaars, directeur Watertechnologie & Veerkracht NL bij Royal HaskoningDHV.

Fosfor in afvalwater vormt een grote uitdaging voor het milieu en veroorzaakt overbemesting van oppervlaktewater als het niet op de juiste manier wordt verwijderd. Tegelijkertijd is fosfor een belangrijke voedingsstof die nodig is voor landbouwdoeleinden en voor veel verschillende industriële toepassingen. In 2023 bevestigde de Europese Commissie opnieuw dat fosfor op de EU-lijst van kritieke grondstoffen staat. Lokale terugwinning uit stedelijk afvalwater zal de Europese ambities voor meer grondstoffenonafhankelijkheid ondersteunen.