22.03.2022

Jongeren bedenken nuttige herbestemming voor afval op school

VNCI-lid ExxonMobil organiseert jaarlijks een Sci-Tech Challenge om jongeren te betrekken bij de uitdagingen rond energie en klimaat, én om hen aan te moedigen voor een STEM-studie te kiezen. In maart vond de Nederlandse Challenge plaats.

 

In het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam bedachten ruim 40 leerlingen (tussen de 15 en 18 jaar), verdeeld over zeven teams, een nuttige herbestemming voor het afval dat op hun school wordt verzameld. Vrijwilligers van ExxonMobil keken mee met de teams en gaven advies over de technische methode die ze bedachten, haalbaarheid, herbruikbaarheid, gebruikerservaring, gebruiksgemak, efficiëntie, kosten voor de school etc. Aan het eind van de dag werden alle plannen gepresenteerd aan een jury met vertegenwoordigers van Deltalinqs, Jong Ondernemen en ExxonMobil. De jury beoordeelde de ideeën op basis van onder andere energiebehoefte, creativiteit, presentatie en teamspirit.

Het team Urengine van het Zuider Gymnasium in Rotterdam werd tot winnaar verkozen met een heel innovatieve oplossing: het scheiden van fosfaat-componenten uit afvalwater om die weer te gebruiken als grondstof in kunstmest.

De winnende teams mogen binnenkort deelnemen aan de Europese Sci-Tech Challenge op 11 en 12 mei 2022.