03.03.2022

Impuls voor groene en circulaire chemie Zuidoost-Drenthe

De gemeente Emmen en het bedrijvennetwerk Suspacc (Sustainable Polymer and Chemicals Cluster) investeren samen bijna een half miljoen euro voor ondersteuning van de groene en circulaire chemie in Zuidoost-Drenthe. Het delen van onderzoeksresultaten en kennis, het opschalen van productie en het commercieel maken ervan zijn belangrijke thema’s waar de Taskforce Groene Chemie mee aan de slag gaat.

 

Op dit ogenblik wordt een aantal grootschalige projecten ontwikkeld die de kracht van het cluster verder versterken. Het gaat bijvoorbeeld om de doorontwikkeling van de technologie voor chemische recycling: het CuRe-project. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling en toepassing van (nieuwe) bioplastics gemaakt van regionale grondstoffen. Verder is er een grote uitbreiding van test en proeffaciliteiten gerealiseerd, die van nationale betekenis is, onder de naam ‘SPIC’ (Sustainable Polymer Innovations Applications). Is er een groot innovatie- en kennisontwikkelingsproject gestart met de naam CICE (EFRO-project). Alle betrokken partijen werken samen aan de realisatie van de RegioCampus Emmen.

Lees het volledige bericht


Lees meer | Coca-Cola Europacific Partners investeert in recyclingstartup CuRe in Emmen

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), de frisdrankproducent bekend van onder andere de merken Coca Cola, Sprite, Fanta en Fuze Tea, heeft geïnvesteerd in CuRe Technology, een joint venture waarin onder andere VNCI-lid Cumapol zit. Welke potentie ziet de frisdrankproducent in deze recyclingstartup uit het Drentse Emmen?

Marco Brons in Chemie Magazine: “Uiteindelijk hopen we alle soorten polyester bij elkaar te kunnen stoppen om ze te repolymeriseren.”