23.05.2024

ICL-IP Terneuzen realiseert intensief verbeterprogramma DCMR

ICL-IP Terneuzen is geen ‘zorgbedrijf’ meer, zo kopt DCMR. De Zeeuwse producent van vlamvertragers verbeterde de afgelopen jaren zaken als hygiëne van koeltorens, veiligheidsprocedures en arbeidsveiligheid.

 

“Afgelopen jaren is een zeer grote inspanning geleverd die tot resultaten heeft geleid”, schrijft de Dienst centraal milieubeheer Rijnmond (DCMR) in een brief aan de Zeeuwse chemicaliënproducent ICL-IP Terneuzen. DMCR houdt namens de provincie Zeeland toezicht op het naleven van de milieuwetgeving. In 2020 stelde de dienst een pakket aan verbetermaatregelen verplicht aan de Zeeuwse fabriek, die onder meer vlamvertragers produceert. Het ging om maatregelen voor zaken als hygiëne van koeltorens, veiligheidsprocedures en arbeidsveiligheid. Nu ICL-IP Terneuzen het verbeterprogramma heeft gerealiseerd staat ze niet langer te boek als ‘zorgbedrijf’ bij de milieudienst.

In 2020 constateerde DMCR een reeks overtredingen bij ICL-IP. Het bedrijf heeft op hun beurt een plan van aanpak opgesteld om verbeteringen te bewerkstelligen. Bij het plan hoorden onder meer kwartaalrapportages, waarvan de laatste in januari 2024 verscheen. Uit deze laatste rapportage blijkt dat het bedrijf het verbeterprogramma voortvarend heeft aangepakt. De provincie Zeeland stemde in met het voorstel van onder meer DCMR om ICL-IP van de lijst met zorgdossiers af te halen.


ICL-Industrial Products Terneuzen, voorheen Broomchemie, is lid van de VNCI. Het bedrijf produceert onder meer vlamvertragers en producten voor waterbehandeling en flowbatterijen. De grondstof die ze meestal gebruiken is pure broom die uit de Dode Zee wordt gewonnen. ICL-IP Terneuzen is onderdeel van de multinational ICL, de grootste broomproducent ter wereld.

Maak kennis met de leden van de VNCI