21.11.2023

Honderd procent plantaardige PEF-verpakking bij Albert Heijn

Avantium gaat samenwerken met Albert Heijn voor het verder verduurzamen van verpakkingen. Daarvoor wordt Avantiums honderd procent plantaardige en circulaire materiaal PEF (polyethyleen furanoaat) ingezet voor verschillende verpakkingsvormen.

 

Refresco, wereldwijd leverancier van drankoplossingen, produceert voor Albert Heijn een nieuwe vruchtensapfles van PEF. Dit wordt de eerste PEF-toepassing in de Albert Heijn-winkels, zodra Avantiums commerciële fabriek voor PEF gaat draaien. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

Avantiums PEF is een honderd procent plantaardig en volledig recyclebaar polymeer met een breed scala aan toepassingen zoals flessen en verpakkingen, films en textiel. Naast de duurzame verpakkingsvoordelen heeft PEF superieure barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van dranken en voedsel verlengt. Avantium bouwt momenteel in Delfzijl ’s werelds eerste commerciële fabriek voor 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF, waarvan de commerciële productie naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start zal gaan. Daarna zal de productie van PEF verder worden opgeschaald naar fabrieken van 100 kiloton en meer voor grootschalige productie van FDCA en PEF via technologielicenties.

Dit is waar de materiaaltransitie over gaat

Tom van Aken, CEO van Avantium, is verheugd met de samenwerking met Albert Heijn: “We zijn trots dat Albert Heijn als eerste supermarktketen PEF gaat gebruiken voor verpakkingen. Met Albert Heijn als partner kan Avantium de PEF-waardeketen verder opschalen en uitbouwen, om zo tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde vraag naar circulaire en hernieuwbare materiaaloplossingen. Dit is waar de materiaaltransitie over gaat: ervoor zorgen dat consumenten toegang kunnen krijgen tot duurzame en innovatieve producten op commerciële schaal."