Herziening Richtlijn Industriële Emissies (RIE)
De Europese Richtlijn Industriële Emissies (RIE) is op 15 juli gepubliceerd en twintig dagen later in werking getreden. De RIE richt zich op het voorkomen en verminderen van de emissies door de grote industriële installaties en intensieve veehouderijen in de EU.
Bij de RIE-herziening is afstemming gezocht met andere Europese richtlijnen zoals REACH en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). VNCI heeft een aantal belangrijke wijzigingen hieronder samengevat.
Strikter vergunnen van emissiegrenswaarden
Volgens de RIE is het bevoegd gezag voor IPPC-installaties verplicht om vergunningen te verlenen op basis van de onderkant van de BBT-range in een BBT-conclusiedocument. Bedrijven dienen hiervoor informatie aan te leveren, zodat het bevoegd gezag een beoordeling kan maken (de zogenaamde “assessment”). Deze assessment moet betrekking hebben op de volledige BBT-emissierange. Als een bedrijf van mening is dat er gegronde redenen zijn waarom ze niet aan de onderkant van de BBT-range kunnen voldoen, moeten ze bewijsmateriaal aanleveren bij het bevoegde gezag. Ook komt er meer aandacht voor crossmedia-effecten in de vergunningverlening.
De herziene richtlijn voorziet in een verplichting voor exploitanten om een milieubeheerssysteem op te stellen voor hun installaties. Dit moet uiterlijk op 1 juli 2026 gebeuren en het systeem moet aan een externe audit worden onderworpen.
Transformatieplan
Er komt een verplichting voor de exploitant tot het opstellen van een transformatieplan. Dit plan laat zien hoe de exploitant haar installaties vanaf 2030 tot 2050 zal verduurzamen naar circulair en klimaatneutraal.
De herziening stimuleert innovaties, onder andere door middel van flexibelere vergunningsprocedures. Er wordt een ‘Innovatiecentrum voor Industriële Transformatie en Emissies’ (INCITE) opgericht, dat een belangrijke rol zal spelen in de verduurzaming van de industrie.
Deze wijzigingen dragen bij tot een gelijk Europees speelveld. In onze VNCI Ledeninfo, die binnenkort volgt, lichten we deze en andere belangrijke wijzigingen verder toe. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving IPLO is nadere informatie te vinden over de geactualiseerde richtlijn. De EU-lidstaten hebben tot 1 juli 2026 de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. VNCI volgt in samenwerking met VNO-NCW de omzetting in nationale wetgeving op de voet.