28.03.2023

NILIT® & BASF ontwikkelen polyamide uit hernieuwbare grondstoffen

BASF heeft de handen ineengeslagen met NILIT® - een producent van polyamide 6.6 voor de textielindustrie. Samen is er een nieuwe generatie polyamide gecreëerd waarbij minder fossiele grondstoffen worden gebruikt voor het productieproces. Aan het begin van de waardeketen wordt een biogebaseerde grondstof uit organisch afval in het productienetwerk gebracht.

 

NILIT® combineert ongeveer 55 procent adipinezuur dat via massabalans verkregen wordt uit biomassa en ongeveer 45 procent HMDA (het andere bestanddeel van polyamide 6.6). Adipinezuur is een van de belangrijkste bestanddelen van polyamide 6.6. 95 procent van de polyamide wordt gedeeltelijk verkregen uit hernieuwbare bronnen via massabalans.

Op de traditionele manier wordt dat zuur verkregen uit fossiele bronnen, zoals ruwe olie en aardgas. BASF kan het adipinezuur maken uit hernieuwbare grondstoffen. De grondstof die wordt gebruikt komt voort uit het gistingsproces van organisch afval, zoals dagelijkse etensresten. Hiermee wordt het gebruik van fossiele bronnen gereduceerd. Het Spaanse modemerk Zara gebruikt dit materiaal (op biomassa gebaseerd) in haar nieuwe collectie. 

Afbeelding: Zara