16.08.2023

Groen licht voor Porthos-project

Het eerste grote project voor CO2-opslag in Nederland kan doorgaan. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag geoordeeld. “De Koninklijke VNCI is blij dat er nu vaart gemaakt kan worden met het verduurzamen van de Nederlandse industrie. De uitspraak van vandaag effent de weg voor verdere CO2-opslag-projecten die een wezenlijke bijdrage leveren aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen.”

 

Dat zegt Martijn Broekhof, hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij de VNCI, in reactie op de uitspraak. “Zonder CO2-opslag in de Noordzee haalt Nederland de klimaatdoelen in 2030 niet. Dankzij Porthos stoot de Rotterdamse industrie straks ruim 10% minder CO2 uit.”

Het afvangen en opslaan van industriële CO2-emissies in bijvoorbeeld lege gasvelden – Carbon Capture and Storage (CCS) - is een effectieve en relatief goedkope manier om op korte termijn CO2-emissiereducties te realiseren. Daarnaast is het een onmisbare technologie om ook op lange termijn klimaatverandering tegen te gaan. In alle IPCC-modellen wordt een belangrijke rol gezien voor CCS, onder andere voor het realiseren van negatieve emissies.

Nieuwe capaciteit 

“CCS is geen eindoplossing voor de chemische industrie”, geeft Broekhof aan. “Het biedt extra tijd om voldoende snel nieuwe capaciteit op te bouwen voor wind- en zonenergie en de infrastructuur te verzwaren. Ook is er nog meer tijd nodig om technologieën, zoals groene waterstof en elektrisch kraken, verder te ontwikkelen en op te schalen.”

Begin 2024 wordt met de bouw van Porthos gestart. De verwachting is dat het project vanaf 2026 operationeel zal zijn. 


Lees hier meer over de uitspraak.