21.04.2022

Financiering voor Big Chemistry robotlab

Het Nationaal Groeifonds maakte vorige week de 28 projecten bekend die in aanmerking komen voor financiering. Een van die projecten is het voorstel ‘De revolutie van de zelfdenkende moleculaire systemen’, ofwel het grootschalige robotlab dat in Nijmegen van de grond gaat komen.

 

Volgens initiatiefnemer Wilhelm Huck, hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit, biedt dit Big Chemistry-plan een geheel nieuwe manier om chemische problemen te bestuderen en op te lossen. ‘De commissie vindt het veelbelovend om de uitmuntende scheikundige positie van Nederland op deze manier verder te ontwikkelen’, zo staat te lezen in het adviesrapport. 

Chemie Magazine sprak in oktober vorig jaar met Huck over de revolutie van Big Data in chemistry. Nederland behoort in de supramoleculaire en systeemchemie tot de wetenschappelijke wereldtop. Volgens hem een uitstekende uitgangspositie voor een beslissende volgende stap: een volledig gerobotiseerd laboratorium voor analyse en synthese van complexe moleculaire systemen. "Het wordt tijd om de razendsnelle recente ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie en robotica te benutten." 

Lees het interview