Farmacologisch Laboratorium wordt Chemisch Erfgoed
Locaties met een belangrijke rol in de chemische geschiedenis in Nederland worden door de KNCV sinds 2018 benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Na het Teylers Museum (Haarlem), het Grote Kantoor (Delft), de Sonnenborgh (Utrecht), het Van 't Hoff laboratorium (Amsterdam) en het voormalig woonhuis van Boerhaave en Sylvius (Leiden) wordt dit jaar het Farmacologisch Laboratorium in Oss aan het rijtje toegevoegd.
Het Farmacologisch Laboratorium (zie kleine foto) werd in 1939 voltooid. Onderzoekers Stefan Szpilfogel en Max de Winter hadden er de jaren daarvoor al hormoononderzoek voor Organon gedaan. Kort nadat de anticonceptiepil in Amerika op de markt was gekomen, ontwikkelde Organon in het farmacologisch laboratorium het eigen Lyndiol. Het pand, waar veel andere belangrijke chemisch-farmaceutische uitvindingen hebben plaatsgevonden, wordt niet meer gebruikt door Organon maar is nu onderdeel is van het biofarmaceutische sciencepark Pivot Park, met meer dan 1000 medewerkers in 60 bedrijven. De keuze van de KNCV voor het lab is niet toevallig: dit jaar is het honderd jaar dat in Oss de eerste medicijnen werden gemaakt.
De onthulling van de plaquette vindt plaats op 22 juni. Er zijn ook lezingen over de geschiedenis van het pand en het gebruik nu en de toekomst. Voorafgaand aan het programma is het mogelijk om een speciale tentoonstelling te bezoeken. Aanmelden kan via de KNCV.
Afbeelding: KNCV